Svijet 31.10.2020.

Turski predsjednik obećao izgradnju nove kuće svakom građaninu čiji je dom uništen u zemljotresu

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan govoreći na kongresu Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u istočnom turskom gradu Vanu izjavio je kako će u najkraćem mogućem roku biti napravljena nova kuća svakom građaninu Izmira čiji je dom uništen u zemljotresu, prenosi Anadolija.

U zemljotresu koji je juče pogodio zapadni turski grad Izmir prema posljednjim informacijama poginulo najmanje 26 osoba.

Turski predsjednik je uputio poruke saučešća porodicama poginulih građana Izmira i cijelom turskom narodu, a povrijeđenima poželio što brži oporavak.

Govoreći i o globalnim dešavanjima, Erdogan je poručio kako svijet trenutno osjeća bolove prelaska u novo političko i ekonomsko doba.

Erdogan je kazao kako oni koji pokušavaju odbraniti sve ružno što se iskazuje prema pejgamberu jedne vjere ili prema jednom državniku, pod okriljem slobode, uglavnom štete konceptu demokracije.

“Vrlo je bolno što put ka evropskim vrijednostima vodi kroz zagovaranje najtežih uvreda na račun simbola drugih vjera i društava”, poručio je Erdogan, te dodao: “Porast islamofobije, naročito u Francuskoj, potvrda je nastavka mentaliteta koji je Evropu mnogo puta odvukao u katastrofu.”

(N.S/ Banjaluka.net)