Vijesti 19.07.2016.

Turski puč pokolebao turiste iz RS

ČITANJE: 2 minute

Posljednji teroristički napad u Francuskoj te pokušaj puča u Turskoj pokolebali su tek dio putnika iz BiH u namjeri da ljetni odmor provedu u jednoj od ove dvije zemlje.

Iz banjalučkih agencija “Zepter Passport” i “Sebastijan” rekli su kako je sezona za Tursku propala i prije nemilih događaja.

“Generalno ova godina je pod utiskom cijele političke situacije, izbjegličke krize i terorističkih napada, tako da je potražnja dosta manja. Turska je kao destinacija već početkom godine eliminisana, dosta tur operatora je već u aprilu storniralo kompletnu ponudu. Najviše se biraju grčka ostrva, Hrvatska i Crna Gora”, kazala je Milana Pavlović, direktorica “Zepter Passporta”.

Kako kaže, veliki problem im prave situacije kada klijenti žele povrat novca.

“Kada se ovako nešto dogodi, ljudi žele da promijene destinaciju ili da im se vrati novac, a mi to sami ne možemo uraditi bez dogovora s tur operatorima, jer oni su i organizatori putovanja. Na primjer, sada poslije puča u Turskoj država Srbija, sa čijim tur operatorom idemo, nije izdala zabranu putovanja nego samo sugestiju da se ne putuje, tako da nema neke osnove za povrat novca”, rekla je Pavlovićeva.

Iz “Sebastijana” navode kako ih za turističke aranžmane u Turskoj ove godine niko nije ni pitao.

“Vjerujte da nas niko nije ni pitao za Tursku, eto takva je situacija, ali su nam zato rezervacije za Grčku pet puta veće nego prošle godine”, kažu u ovoj agenciji.

U Federaciji BiH situacija je dijametralno suprotna, stanovnici tog entiteta i dalje idu u Tursku nesmanjenim ritmom.

“Dosad nemamo nijedno otkazano putovanje, evo upravo jutros je jedan političar zvučnog imena iz Banjaluke rezervisao putovanje za Tursku, 12 dana, sa suprugom i dvoje djece. Čak niko i ne pokazuje paniku i slično. Istina, zovu i pitaju kakva je situacija, ali to je sve”, rekao je Adnan Terzić iz marketing službe “Ventura Travel Agency” iz Travnika i dodao da je slično i s Francuskom.

“Imamo turu za Barselonu, gdje obilazimo Kan, Nicu i Monte Karlo, čak ćemo jednu noć i prespavati baš u Nici, ni tu takođe nemamo otkazivanja”, govori Terzić.

Iz “Niki Travela” sa sjedištem u Mostaru manje-više ponovili su riječi kolega iz Travnika, te ni kod njih nema otkazivanja putovanja.

“Mi najviše imamo upita za Antaliju, a ona je odmaralište koje je prilično udaljeno od Ankare i Istanbula pa se narod osjeća sigurnije”, kažu u “Niki Travelu”.

(Nezavisne)