Politika 16.09.2021.

TURSUNOVIĆ: Ja izdao Bošnjake? Treba li da pokazujem ožiljke od gelera?

ČITANJE: 2 minute

Novoizabrani predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Salko Tursunović oštro je odgovorio na optužbe o njegovoj “podobnosti” za SNSD.

“Ko je pozivao na bojkot, pa odustao? Ko je rekao da neće mandate, pa ih uzeo? Ko nas je koštao izbora tri ili četiri mlada čovjeka koje smo izgubili zbog ‘polubojkota’? Ko Srebrenicom maše svakih pet dana kroz saopštenja i poruke? Svaku funkciju i svaki propali dogovor koji vam nije po volji izjednačite sa genocidom i bijelim svetim nišanima. Nikoga više saopštenja iz Srebrenice ne interesuju, prodali smo našu važnost na tolikim propalim prilikama. Zbog čega, da ja moram ožiljke od gelera da pokažem da bih dokazivao da nisam izdajnik, da poredimo dane provedene u odbrani da bi vidjeli herojstvo ili da cijenim da je bošnjački interes samo osiguranje par funkcija za naše. Od mene veći patrioti ne može biti, jednako kao što ja ne mogu biti veći izdajnik od vas samih”, poručio je Tursunović, prenosi Klix.

Kazao je da iznimno poštuje SDA kao državotvornu stranku i želi pozvati njihovo rukovodstvo da konačno raspuste općinski odbor u Srebrenici.

“Bošnjaci u Srebrenici su taoci grupe ljudi oko aktuelnog rukovodstva koji su Bošnjake kao faktičku većinu u Srebrenici sveli na porobljenu manjinu. Svaka njihova odluka je značila manje Bošnjaka i manje Bosne u Srebrenici. Sa 10 odbornika su nas sveli na šest. Mjesecima su oklijevali da uđemo u vlast, opet kao rezultat njihove nesposobnosti sa preuzmu odgovornost za svoje postupke.

Hoće li uzimati ‘bijeli hljeb’ oni koji su sad izgubili pozicije? Dokle će im iscenirani sukobi sa višegodišnjim tihim saveznicima biti podloga za ispunjenje političkih ambicija? Ovo će biti i proći, a ja ničijeg imena neću spomenuti, jer valja nama živjeti zajedno, valja nam se sutra opet boriti. Nemojte olako davati izjave, nemojte brzo suditi, i pogledajte prvo u svoju avliju”, zaključio je Tursunović.

Salko Tursunović je istakao da je sin legendarnog komandanta Zulfe Tursunovića. Po povratku iz Amerike, posvetio se organizovanju povratka Bošnjaka u selo Sućeska kod Srebrenice.

(SB)