Magazin 18.12.2015.

(TUTORIJAL) Origami jelkica će vam uljepšati praznike

ČITANJE: 2 minute
Origami jekla
Nova godina je poseban period godine, kada se porodica i prijatelji okupe i slave novi početak, druže se i zabavljaju, stvarajući nezaboravne uspomene.

Novogodišnja dekoracija je sastavni dio slavlja i idealan momenat da pustite mašti na volju. Zbog toga smo vam pripremili serijal tutorijala koji su jednostavni, interesantni i izuzetno lijepi! Probajte i uvjerite se i sami.

Novogodišnje drvo je za mnoge centralni dio novogodišnje dekoracije i predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola praznika.

Zabavan i lak način da upotpunite prazničnu dekoraciju vašeg doma je da napravite origami jelkicu koja će vas sigurno oduševiti.

Origami jelka

 

“Origami je metamorfičan umetnički izraz, imate taj komad papira, ne dodajete mu ništa i ne oduzimate ništa od njega, već ga menjate.” Micheal Lafosse

 

Origami je danas postao popularan hobi koji je zabavan, kreativan, jeftin i odličan za dijeljenje sa drugima. Pogodan je za djecu i odrasle i sigurno će doprinijeti prazničnoj atmosferi u vašem domu.

Biće vam potrebno:

– papir,

– makaze.

1. Ukoliko koristite običan papir A4, savijte kraću ivicu tako da se poklapa sa dužom.

2. Isijecite višak papira. Tako ćete dobiti papir u obliku kvadrata koji je osnova većine origami figura.

3. Savijte papir još jednom po dijagonali i zatim po pola sa obe strane.

4. Zatim savijte papir po dijagonalama ka unutra, kao na fotografiji.

5. Uzmite ivicu papira, samo gornji sloj i savijte je na unutra, ka sredini, kao što je prikazano na fotografiji. Ponovite postupak sa druge strane, okrenite papir pa uradite isto.

6. Raširite jedan po jedan krak, pa uvucite ka unutra, kao što je prikazano na fotografiji.

7. Isijecite višak papira sa donje strane, tako da formirate trougao sa dvije jednake stranice.

8. Sa jedne duže stranice zasijecite papir, paralelno da donjom stranicom, pa ponovite još dva puta. Zatim uradite isto sa druge strane.

9. Na mjestu gdje ste zasjekli papir, savijte ćošak ka unutra, tako da formirate mali trouglić, ali uhvatite samo gornji sloj papira. Ponovite sa druga dva zasječena dijela, okrenite papir i ponavljajte dok ne savijete sve papiriće.

10. Vaša jelkica je spremna. Ukoliko želite, možete dodatno da je ukrasite po želji, da dodate mašnicu na vrh, perlice, trakice i sl.

(Dnevno.rs)