Vijesti 25.10.2015.

Tužilašto BiH ne želi da istražuje zločin na Kazanima

ČITANJE: 2 minute
Milorad Kojic
Zabrinjavajuće je što Tužilaštvo BiH, uprkos mnogobrojnim dokazima, nije otvorilo predmet o ratnim zločinima nad Srbima na lokalitetu Kazani kod Sarajeva, smatra direktor Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić.

Kojić je u izjavi istakao da je riječ o stravičnom zločinu pripadnika 10., a kasnije 110. brdske brigade Prvog korpusa takozvane Armije BiH, koji su tokom 1992. i 1993. godine hapsili Srbe po sarajevskim ulicama i u njihovim stanovima, te ih odvodili na Trebević, lokalitet Kazani, gdje su ih ritualno ubijali.

– Kazani su prirodna pećina, u koju su muslimanski vojnici bacali tijela Srba koje su prethodno mučili i brutalno ubijali, najčešće klanjem. Da bi uništili tijela i dokaze o svojim zločinima, u jamu su ubacivali kreč i stare gume, koje bi potom palili – naveo je Kojić.

S obzirom na uništavanje tijela i činjenicu da je riječ o jako nepristupačnom terenu, Kojić ističe da tačan broj ubijenih Srba na Kazanima ni do danas nije utvrđen.

Kojić je naglasio da su u posjetu brigadi koja je počinila zločine na ovom lokalitetu, u nekoliko navrata lično dolazili Alija Izetbegović, Haris Silajdžić i Biserka Turković, koja je kasnije bila ambasador BiH u Zagrebu.

“Postoje mnogobrojne izjave svjedoka o zločinima ove brigade nad Srbima u Sarajevu, čija su tijela bacana na lokaciju Kazani. Poznata su imena zločinaca i nalogodavaca, ali je do danas jedino pred Kantonalnim sudom u Sarajevu pokrenut postupak protiv Samira Bejtića, kome je Vrhovni sud Federacije BiH, u julu ove godine ponovo ukinuo oslobađajuću presudu”, naglasio je Kojić.

Prema njegovim riječima, u ovom slučaju je jasno da Tužilaštvo BiH ne želi da pokrene priču o stradanju Srba u Sarajevu, što je očigledno zadatak koji su dobili od bošnjačkih političara.

– Upravo bošnjački političari blokiraju da se pokaže da su u Sarajevu Srbi bili predmet ratnog zločina i da su ubijani na jedan ovakav način, kupljeni sa ulica, odvođeni iz svojih stanova i što je najstrašnije riječ je o civilnom stanovništvu-  poručio je Kojić.

On je dodao da pravosudne institucije imaju dovoljno dokaza za procesuiranje lica, između ostalog, mnogobrojnu dokumentaciju o obdukcijama i identifikacijama koje su do sada rađene.

– Otvaranjem jednog takvog postupka i istragom može se doći do još većeg broja dokaza da se na tom lokalitetu nalazi još tijela sarajevskih Srba – rekao je Kojić.

(Agencije)