Vijesti 11.12.2015.

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv četiri bivša pripadnika VRS

ČITANJE: 1 minuta
Tuzilastvo
Podignuta je optužnica protiv četiri lica zbog ratnog zločina nad žrtvama sa područja Mostara, Gacka, Nevesinja, Bileće i Stoca, navodi se iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

-Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Borisa Bošnjaka, rođenog 27. januara 1973. godine u Bileći, državljanina BiH, Miloša Mavraka, rođenog 2. januara 1964. godine u mjestu Zjemlje, opština Mostar, državljanina BiH i R Srbije, Miodraga Grubačića, rođenog 14. februara 1964. godine u Bileći, državljanina BiH i Ilije Đajića, rođenog 6. novembra 1971. godine u Bileći, državljanina BiH. Optuženi se terete da su od početka maja, pa sve do kraja augusta 1992. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupali suprotno pravilima međunarodnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata- ističu iz Tužilaštva BiH.

Navode da se oni terete da su kao pripadnici Vojske Republike Srpske, obavljajući dužnosti stražara u zatočeničkom logoru koji se nalazio u kasarni bivše JNA „Moša Pijade“ u Bileći, dok je optuženi Bošnjak obavljao dužnosti komandanta straže, vršili progon civilnog stanovništva bošnjačke, hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti na etničkoj i vjerskoj osnovi, fizičkim i  psihičkim zlostavljanjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda zatočenim civilima, koji su bili dovedeni iz opština Mostar, Gacko, Nevesinje, Bileća i Stolac.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(NN)