Vijesti 09.03.2016.

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv četiri osobe za ratne zločine u logoru Dretelj

ČITANJE: 2 minute
tuzilastvo bih
Tužioc i šef Odsjeka u Posebnom odsjeku za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv četiri osobe za ratne zločine u logoru Dretelj.

Radi se o četiri osobe, nekadašnjim pripadnicima HOS-a, koji su optuženi za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Čapljine i logora Dretelj.

Optužnice su podignute protiv Miroslava Hrstića, rođenog 16. augusta 1949. godine u Ljubuškom, nastanjen u Ljubuškom, državljanin BiH i Hrvatske, Ivana Medića, rođenog 31. maja 1952. godine u Ljubuškom, nastanjen u Ljubuškom, državljanin BiH i Hrvatske, Miljenka Nogolice zvanog Mile, rođen 16. marta 1962. godine u Trebinju, nastanjen u Čapljini, državljanin BiH i Hrvatske i Tonće Rajića rođenog 22. jula 1971. godine u Mostaru, nastanjen u Mostaru, državljanin BiH i Hrvatske.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u proljeće i ljeto 1992. godine, u svojstvu zapovjednika i pripadnika HOS-a i HVO-a, na području Čapljine, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti, lokalnom stanovništvu sa područja Čapljine, kao i zatočenicima u logoru Dretelj.

U optužnici se navodi, da su optuženi lično, kao i sa drugim pripadnicima HOS-a i HVO-a, učestvovali u mučenju, premlaćivanju, pljačkanju civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Čapljine, njihovom odvođenju u logor Dretelj, kao i silovanju i seksualnom zlostavljanju žena srpske nacionalnosti na izrazito ponižavajuće načine.

Optuženi se terete za mučenje i nanošenje teških tjelesnih povreda žrtvama, te nanošenje fizičkih i psihičkih povreda žrtvama od koji i danas osjećaju posljedice.

Zločini navedeni u optužnici, kao i drugi počinjeni zločini, uticali su na progon i iseljavanje civilnog stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Čapljine i doline Neretve, koje se do danas nije vratilo na svoja ognjišta i živi u raseljenju širom BiH, regiona i svijeta.

Četvorica optuženih terete se za kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Klix)