Vijesti 30.05.2020.

TUŽILAŠTVO BiH: Predložen pritvor za Novalića, Solaka i Hodžića

ČITANJE: 2 minute

Tužioci Tužilaštva BiH predložili su određivanje jednomjesečnog pritvora za premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića.

– Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilački tim Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Sada je na redu Sud BiH koji je odrediti ročište za određivanje pritvora ili drugih mjera zabrane koje predlože tužioci.

Tužilački tim je sastavila glavni tužilac BiH Gordana Tadić, a čine ga Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić.

Novalić, Solak i Hodžić su uhapšeni u četvrtak i proveli su noć između četvrtka i petka u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nakon čega su juče oko 18 časova prebačeni u prostorije Tužilaštva BiH. Osumnjičeni su za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebu položaja i primanje dara i drugih oblika koristi u slučaju “Respiratori”.

Stotinu respiratora uvezeno je iz Kine posredstvom poljoprivredne  firme “Srebrena malina” iz Srebrenice u vlasništvu Hodžića, a koja se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća. Vještačenjem koje je naložilo Tužilaštvo BiH utvrđeno je da respiratori nisu za upotrebu na intezivnoj njezi.

Vlada FBiH suspendovala je 12. maja Solaka sa mjesta direktora Federalne uprave civilne zaštite zbog ove afere.

Proteklih sedmica SIPA je u slučaju “Respiratori” obavila pretrese u FUCZ-u, federalnoj Vladi, Zavodu za javno zdravstvo FBiH, te u firmi “Srebrena malina” i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

(Glas Srpske)