TUŽILAŠTVO BiH: Predložen pritvor za Novalića, Solaka i Hodžića

Tužioci Tužilaštva BiH predložili su određivanje jednomjesečnog pritvora za premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića.

– Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilački tim Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Sada je na redu Sud BiH koji je odrediti ročište za određivanje pritvora ili drugih mjera zabrane koje predlože tužioci.

Tužilački tim je sastavila glavni tužilac BiH Gordana Tadić, a čine ga Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić.

Novalić, Solak i Hodžić su uhapšeni u četvrtak i proveli su noć između četvrtka i petka u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nakon čega su juče oko 18 časova prebačeni u prostorije Tužilaštva BiH. Osumnjičeni su za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebu položaja i primanje dara i drugih oblika koristi u slučaju “Respiratori”.

Stotinu respiratora uvezeno je iz Kine posredstvom poljoprivredne  firme “Srebrena malina” iz Srebrenice u vlasništvu Hodžića, a koja se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća. Vještačenjem koje je naložilo Tužilaštvo BiH utvrđeno je da respiratori nisu za upotrebu na intezivnoj njezi.

Vlada FBiH suspendovala je 12. maja Solaka sa mjesta direktora Federalne uprave civilne zaštite zbog ove afere.

Proteklih sedmica SIPA je u slučaju “Respiratori” obavila pretrese u FUCZ-u, federalnoj Vladi, Zavodu za javno zdravstvo FBiH, te u firmi “Srebrena malina” i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

(Glas Srpske)

SRBIJA DALA SAGLASNOST: Ljekarima iz BiH omogućeno da pomognu kolegama u Novom Pazaru

Republika Srbija dala je saglasnost za dolazak ljekarima iz Bosne i Hercegovine koji su ponudili pomoć Novom Pazaru zbog teške situacije u ovom gradu zbog epidemije korona virusa. Ambasada BiH u Beogradu je obaviještena da će medicinskim timovima iz BiH, sastavljenim od ljekara koji su se dobrovoljno prijavili, biti omogućeno da pruže pomoć kolegama u

VODEĆE SRPSKE MANIFESTACIJE: Izvjesno je da se festivali neće desiti u avgustu u najavljenom formatu

Vodeće srpske manifestacije među kojima su EXIT, Beerfest, Nishville, Lovefest i druge, obratili su se javnosti u novom, zajedničkom pismu, u kojem poručuju da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije izvesno da se domaći festivali neće desiti u avgustu u planiranom formatu: “Podsećamo javnost da su srpske manifestacije zakazane za avgust ove godine na preporuku nadležnih

DEMANTI: “Milenko Đaković ostaje privržen politici DNS-a”

Povodom teksta objavljenog na portalu banjaluka.net pod naslovom “Nezvanično: Milenko Đaković možda ide u Demos?”, a prenesenog na portalu prijedor24h.net, Informativna služba Gradskog odbora DNS-a u Prijedoru i Milenko Đaković oglasili su se demantijem. Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Gradonačelnik Prijedora i predsjednik Regionalnog odbora DNS-a Prijedor Milenko Đaković i u budućnosti ostaje privržen politici

TALIĆ NA POPULARNOM KUPALIŠTU: Uskoro sanacija “Zlajine plaže”

Popularno banjalučko kupalište „Zlajina plaža“ uskoro bi trebala biti sanirano. Nastavak je to inicijative koju je pokrenuo prošle godine predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić zajedno sa mještanima MZ Kočićev vijenac. On je danas obišao popularno banjalučko kupalište sa načelnikom Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka, Petrom Bilčarem kako bi se dogovorila dalja