Tužilaštvo istražuje inspektore, umjesto osumnjičene za ubistvo Koprene?

Okružno tužilaštvo Banjaluka u istrazi ubistva Bojana Koprene u mjestu Kola kod Banjaluke 2014. godine, bavi se postupanjem inspektora Uprave za organizovani kriminal u cijelom slučaju, a ne osumnjičenima za ubistvo, objavio je ATV pozivajući se na izvor blizak istrazi.

ATV navodi da bi tužilac čak želio da inspektori idu i na prepoznavanje pred osumnjičene.

U prilogu se podjeća da su nakon velike potrage i brojnih istražnih radnji, 18. juna 2018. uhapšena braća Boško i Bogdan Diljević.

“Uprava za organizovani i teški kriminalitet podnijela je izvještaj i sprovela uhapšene u Tužilaštvo. Tada su čak imali i naredbu tužilaštva o sprovođenju istrage protiv NN lica za ubistvo Bojana Koprene iz decembra 2017. godine, koju potpisuje Tatjana Ninković”, navodi ATV.

Alternativna televizija navodi da su, bez obzira na sve prikupljene dokaze inspektora, Diljevići odmah pušteni na slobodu, a kako izvor ATV-a tvrdi, ključni razlog za tu odluku tužilac je našao u činjenici da nije pronađeno tijelo Bojana Koprene.

Kako navodi ATV, istraga se nastavlja isključivo zbog pronalaska oružja i tijela, dok je zapaljeni automobil Bojana Koprene pronađen dva dana nakon što je prijavljen njegov nestanak.

“Da su postupajući tužilac Tatjana Ninković, kao i tadašnji zamjenik okružnog tužioca Zoran Bulatović odbili da prime uhapšene Diljeviće konstatovao je i MUP u pritužbi na rad tužioca koji su podnijeli VSTS-u samo par dana nakon što su pustili osumnjičene na slobodu”, navodi ATV.

U toj prijavi je još, kako saznaje ATV, navedeno da je postupajući tužilac Ninković nakon što je na protokol banjalučkog tužilaštva dostavljen izvještaj protiv Diljevića, telefonom pozvala i upozorila ključnog svjedoka, da će svoj iskaz dati upravo u prisustvu osumnjičenih, što nije praksa nijedne pravosudne institucije u BiH i izazvala je strah kod svjedoka.

ATV saznaje da je taj svjedok, bez saznanja policije, vođen na poligraf u Federalni MUP.

Izvor ATV-a tvrdi da je nedugo nakon te prijave tužilaštvo odlučilo da pokrene istragu protiv inspektora koje terete da su iznudili iskaz na štetu Boška Diljevića.

“Prije tri dana dostavili su pozive inspektorima da faktički idu pred one koje su prošle godine hapsili”, navodi ATV, dodajući da je tužilac u ovom slučaju Gordana Mijatović.

O svemu se danas Okružno javno tužilaštvo nije oglašavalo, i to, kako su ATV-u poručili, jer postupajući tužilac danas nije bio u toj instituciji.

Pripadnici Upravce za organizovani i teški kriminalitet Okružom javnom tužilaštvu Banjaluka protiv Diljevića su podnijeli izvještaj sa prikupljenim dokazima zbog sumnje da su 7. jula 2014 u banjalučkom naselju Bukvalek ubili Bojana Koprenu.

Veliku pretragu terena MUP je organizovao i krajem decembra 2014. u kojoj je učestvovalo više od 150 pripadnika policije, mještana i lovaca, podsjeća ATV.

(Srna)

Brendiranje proizvoda od velikog značaja za Republiku Srpsku

U Trebinju je održana Konferencija “Brendiranje domaćih proizvoda-naše je bolje”. Istaknut je značaj brendiranja domaćih proizvoda, ali i brendiranje turističkih usluga, naročito u Trebinju, kao turističkom mjestu broj jedan u Srpskoj.

PROGRAM REFORME UMJESTO ANP-a: Definisana saradnja sa NATO-om, a ne članstvo

Dok u javnosti RS i FBiH već traju žučne polemike o Programu reforme koji će biti upućen u Brisel nakon imenovanja mandatara Savjeta ministara BiH, iako gotovo niko od aktera tih rasprava nije imao uvid u sadržaj ovog dokumenta, banjaluka.net saznaje šta su ključne dimenzije Programa. Podsjećamo, naš portal je još prije mjesec dana prvi

VIŠKOVIĆ: Prvo pročitati šta piše u dokumentu, pa onda komentarisati

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da dokument Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, ne prejudicira članstvo BiH u NATO, niti narušava vojnu neutralnost. “U dokumentu precizno piše da ne prejudicira članstvo u NATO. Bilo bi dobro da taj dokument, koji se zove Programske reforme BiH, Mirko Šarović, Branislav Borenović i