Tužilaštvo istražuje inspektore, umjesto osumnjičene za ubistvo Koprene?

Okružno tužilaštvo Banjaluka u istrazi ubistva Bojana Koprene u mjestu Kola kod Banjaluke 2014. godine, bavi se postupanjem inspektora Uprave za organizovani kriminal u cijelom slučaju, a ne osumnjičenima za ubistvo, objavio je ATV pozivajući se na izvor blizak istrazi.

ATV navodi da bi tužilac čak želio da inspektori idu i na prepoznavanje pred osumnjičene.

U prilogu se podjeća da su nakon velike potrage i brojnih istražnih radnji, 18. juna 2018. uhapšena braća Boško i Bogdan Diljević.

“Uprava za organizovani i teški kriminalitet podnijela je izvještaj i sprovela uhapšene u Tužilaštvo. Tada su čak imali i naredbu tužilaštva o sprovođenju istrage protiv NN lica za ubistvo Bojana Koprene iz decembra 2017. godine, koju potpisuje Tatjana Ninković”, navodi ATV.

Alternativna televizija navodi da su, bez obzira na sve prikupljene dokaze inspektora, Diljevići odmah pušteni na slobodu, a kako izvor ATV-a tvrdi, ključni razlog za tu odluku tužilac je našao u činjenici da nije pronađeno tijelo Bojana Koprene.

Kako navodi ATV, istraga se nastavlja isključivo zbog pronalaska oružja i tijela, dok je zapaljeni automobil Bojana Koprene pronađen dva dana nakon što je prijavljen njegov nestanak.

“Da su postupajući tužilac Tatjana Ninković, kao i tadašnji zamjenik okružnog tužioca Zoran Bulatović odbili da prime uhapšene Diljeviće konstatovao je i MUP u pritužbi na rad tužioca koji su podnijeli VSTS-u samo par dana nakon što su pustili osumnjičene na slobodu”, navodi ATV.

U toj prijavi je još, kako saznaje ATV, navedeno da je postupajući tužilac Ninković nakon što je na protokol banjalučkog tužilaštva dostavljen izvještaj protiv Diljevića, telefonom pozvala i upozorila ključnog svjedoka, da će svoj iskaz dati upravo u prisustvu osumnjičenih, što nije praksa nijedne pravosudne institucije u BiH i izazvala je strah kod svjedoka.

ATV saznaje da je taj svjedok, bez saznanja policije, vođen na poligraf u Federalni MUP.

Izvor ATV-a tvrdi da je nedugo nakon te prijave tužilaštvo odlučilo da pokrene istragu protiv inspektora koje terete da su iznudili iskaz na štetu Boška Diljevića.

“Prije tri dana dostavili su pozive inspektorima da faktički idu pred one koje su prošle godine hapsili”, navodi ATV, dodajući da je tužilac u ovom slučaju Gordana Mijatović.

O svemu se danas Okružno javno tužilaštvo nije oglašavalo, i to, kako su ATV-u poručili, jer postupajući tužilac danas nije bio u toj instituciji.

Pripadnici Upravce za organizovani i teški kriminalitet Okružom javnom tužilaštvu Banjaluka protiv Diljevića su podnijeli izvještaj sa prikupljenim dokazima zbog sumnje da su 7. jula 2014 u banjalučkom naselju Bukvalek ubili Bojana Koprenu.

Veliku pretragu terena MUP je organizovao i krajem decembra 2014. u kojoj je učestvovalo više od 150 pripadnika policije, mještana i lovaca, podsjeća ATV.

(Srna)

DODIK STIGAO U BUDIMPEŠTU “Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je večeras u Budimpšeti sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj. Oni su upoznali srpskog člana Predsjedništva BiH o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda. Oni su istakli da je Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba i srpski

DAN INDIJSKE KULTURE Joga sve popularnija u Banjaluci

Na tvrđavi Kastel danas je organizovan peti Međunarodni dan joge i dan indijske kulture u gradu. Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da je Indija, kao jedna velika zemlja, bogate kulture i tradicije, prepoznala Banjaluku kao jedan od gradova prijatelja ove manifestacije. – Gradska uprava godinama pruža podršku indijskim prijateljima,

“NISTE SAME” Podrška ženama u postporođajnom periodu

Centar za edukaciju i promociju zdravog života organizuje susrete grupe podrške za žene u postporođajnom periodu, u okviru implementacije projekta „Uspostavljanje grupa za samopomoć i psihološku podršku ženama u perinatalnom periodu na području Grada Banjaluka“. Učešće je besplatno, a početak je najavljen za 20. jun. Na ovim grupama imaćete priliku da u povjerljivoj i prijatnoj

STIGLI U BANJALUKU Biciklisti završili trku dugu više od 1.000 kilometara

Učesnici brevet biciklističke trke duge 1.030 kilometara stigli su danas na cilj u Banjaluku. Biciklisti iz BiH, Belgije, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske započeli su u četvrtak, 13. juna iz Banjaluke vožnju dugu 1.030 kilometara, za šta su na raspolaganju imali samo 75 časova. Multidisciplinarnu biciklističku manifestaciju “Bi hard, ultra rejs end brevet” (“B-HARD Ultra Race

BORENOVIĆ: Što prije formirati vlast na nivou BiH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da što prije treba formirati vlast na niovu BiH i da to očekuju i predstavnici međunarodne zajednice. Borenović je pozvao stranke koje su pobijedile na izborima da to učine što prije, te napomenuo kako su izabrani kolegijumi oba doma parlamenta BiH i podijeljeni resori. “Pozivamo ih da završe ovaj posao,

Očekuje se jako nevrijeme, Protivgradna zaštita Srpske spremna

Jako nevrijeme praćeno gradom očekuje se poslijepodne zapadno od rijeke Bosne, ali ga Protivgradna preventiva Republike Srpske spremno dočekuje, rekao je za Srnu direktor ovog javnog preduzeća Tihomir Dejanović. Dejanović je naveo da se nestabilnosti očekuju oko korita rijeke Vrbas, oko planine Kozare, oko ribnjaka u Prijedoru, oko Bardače u Srpcu i oko ribnjaka u