Vijesti 07.12.2015.

Tužilaštvo: Izrečena najveća kazna za finansijski kriminal u istoriji BiH

ČITANJE: 1 minuta
tuzilastvo bih
Izrečenom pravomosnažnom presudom u predmetu Čago i drugi, izrečeno ukupno 23 godine zatvora i oduzeta nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 7,5 miliona KM, čime je ova presuda najveća u isatoriji BiH u oblasti finansijskog kriminala.

Tužilaštvo BiH, postupajući tužilac, stručni saradnici i istražitelji u Posebnom odjelu za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju koji su nekoliko godina intenzivno radili na predmetu protiv Čago Fahrudina i dr., ocijenili su izrečenu presudu kao ogroman iskorak Bosne i Hercegovine u borbi protiv finansijskog kriminala i poreskih utaja.

Presuda obuhvata 6 fizičkih i tri pravne osobe (poduzeća). Prvooptuženi Čago Fahrudin osuđen na kaznu zatvora od 10 godina, a ostali optuženi na kazne od 7 godina, 2 i po godine, godinu i po, te dvije kazne od po godinu zatvora.

Ovom presudom izrečena je najveća kazna za organizovani kriminal, poreske utaje i pranje novca u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini, a s obzirom da je veći broj nekretnina i pokretnina, zamrznut tokom postupka, to će olakšati naplatu kazni.

Tužilaštvo BiH uložilo je ogromne napore u otkrivanju i dokazivanju finansijskog kriminala ogromnih razmjera, a nakon provedenog sudskog postupka, napori tužilaštva rezultirali su osuđujućim presudama za sve optužene.

Ovaj predmet je vodio tužilac Ismet Šuškić, šef Odsjeka za privredni kriminal, koji je specijalizovan za procesuiranje finansijskog kriminala, te je priznati stručnjak i edukator u borbi protiv finansijskog kriminala u BiH i regionu.

Ova presuda predstavlja potvrdu posvećenosti Tužilaštva BiH u borbi protiv organizovanog kriminala i poreskih utaja, kojima se nanosi šteta budžetu i na taj način i svim građanima BiH.

(Nezavisne.com)