Vijesti 04.04.2016.

Tužilaštvo radi na predmetima zločina nad Srbima Vozuće

ČITANJE: 2 minute
tuzilastvo-BiH
Tužilaštvo BiH radi na predmetima koji se odnose na zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Ozrena i Vozuće 1995. godine, rekao je Srni portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

Grubešić kaže da ne može govoriti o detaljima predmeta, niti identitetu osumnjičenih ili prijavljenih lica.

Komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin samo je jedan od devetnaest identifikovanih i djelimično identifikovanih lica, pripadnika takozvane Armije BiH i stranih dobrovoljaca protiv kojih su podnesene krivične prijave o zločinima počinjenim nad Srbima na području Ozrena i Vozuće u julu i septembru 1995. godine.

Zbog ovih zločina MUP Republike Srpske je Tužilaštvu BiH podnio izvještaj o ratnom zločinu protiv komandanta Drugog korpusa takozvane Armije BiH Seada Delića, komandanta 35. divizije takozvane Armije BiH Faila Hasanagića, komandanta Sedme muslimanske brigade Halila Brzine, komandanta operativne grupe Bosna Zavidovići-Žepče Refika Lende i komandanta 328. brigade Fuada Zilkića.

Izvještaj je podnesen i protiv komandanta odreda “El mudžahedin” Abu Malija /pravo ime mu je Abdel Kader Mokhtari/, glavnog bezbjednjaka i obavještajca “El mudžahedina” Ajmana Avada, te protiv člana komande odreda “El mudžahedin” Abu Hamze /pravo ime mu je Imad al Husin i vođa je mudžahedinske zajednice u Bočinji/.

Centar javne bezbjednosti Doboj podnio je krivičnu prijavu 1. marta 2002. godine Okružnom tužilaštvu u tom gradu zbog zločina počinjenih na području Ozrena i Vozuće, a 28. oktobra 2005. godine dopunjen izvještaj o krivičnom djelu podnesen je Tužilaštvu BiH.

U 2002. godini podnesene su prijave i protiv komandanta Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasima Delića, kojeg je Haški tribunal u septembru 2008. godine osudio na tri i po godine zatvora.

Te 2002. godine je podnesen izvještaj i protiv Mahmuljina, a 23. marta ove godine pokrenut je sudski proces.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno u srijedu, 6. aprila.

(Agencije)