Politika 12.10.2015.

Tužilaštvo traži da se Jurić proglasi krivim!

ČITANJE: 1 minuta
tuzilastvo
Tužilaštvo BiH zatražilo je da Ilija Jurić bude proglašen krivim za ratni zločin nad srpskim civilima počinjen 1992. godine u mjestu Posavska Mahala, u opština Odžak.

Tužilac Miroslav Janjić rekao je da je Tužilaštvo nedvosmisleno dokazalo da je Jurić, kao pripadnik 102. brigade Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, u noći između 4. i 5. juna 1992. godine u kući u mjestu Posavska Mahala silovao i seksualno zlostavljao ženu srpske nacionalnosti.

On je optužen i da je u junu 1992. godine presreo Darinku i Nadu Lešić, čiju je maloljetnu djecu fizički maltretirao, udarajući im glave u stub.

– Žrtve su bili civili, zaštićeni konvencijama. Optuženi je bio pripadnik HVO-a i iskoristio je svoj nadređeni položaj. Iz kuće je izveo Milicu Đekić, odvajajući je od maloljetne djece, i seksualno je zlostavljao. Đekićeva je prepoznala optuženog u sudnici- naveo je Janjić.

On je rekao i da su oštećeni žene i maloljetna djeca srpske nacionalnosti, te da su iskazi svjedoka bili homogeni i konstantni prilikom unakrsnog ispitivanja, prenosi Birn.

– Smatramo da odbrana nije pružila nijedan bitan dokaz, osim jednog koji nije uspio obezvrijediti dokaze Tužilaštva. Predlažem da optuženi bude proglašen krivim, te kažnjen u skladu sa zakonom- dodao je tužilac.

Suđenje će biti nastavljeno 26. oktobra, za kada je planirano iznošenje završne riječi odbrane.

(Agencije)