Vijesti 28.09.2022.

Tužilaštvo traži pritvor za Novitovića

ČITANJE: 2 minute

Republičko javno tužilaštvo predložiće danas pritvor za v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite RS Milana Novitovića zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

“Prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora tužilaštvo će  uputiti sudiji za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci. Mjera pritvora predlaže se zbog okolnosti koje upućuju na bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, korištenjem svog službenog položaja i funkcije koju obavlja, mogao preduzeti radnje kojima bi ometao krivični postupak uticajem na svjedoke u cilju prilagođavanja njihovih iskaza interesima svoje odbrane, a sve u namjeri da izbjegne ili umanji svoju krivičnu odgovornost”, navodi se u saopštenju, piše Glas Srpske.

Dodaje se da se pritvor traži i zbog zbog težine krivičnog djela, odnosno činjenice da se istom na teret stavlja kvalifikovani oblik krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja za koje je propisana kazna zatvora od jedne do deset godina.

Prema nezvaničnim informacijama Novitovića terete za nelegalno zapošljavanje direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislava Zeljkovića. Kako saznajemo provjerava se i da li je on počinio još neka krivična djela.

Izvor blizak istrazi je rekao da postoje određene indicije da sredstva Civilne zaštite nisu raspodjeljivana u skladu sa zakonom i propisima.

Novitović je uhapšen u ponedjeljak  po nalogu Republičkog tužilaštva u kome je ispitan, a juče kasno popodne predan je u ovu ustanovu na ponovno ispitivanje. On je prije hapšenja pozvan da dođe u pomenutu  insituciju gdje dao izjavu vezano za ono što ga sumnjiče, a nakon toga je uhapšen.

Kako je ranije saopšteno iz Republičkot tužilaštva Novitovića terete za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.