Region 28.12.2022.

Tužna je država kojoj su novinari najveći neprijatelji

ČITANJE: 2 minute

PIŠE: Ratko Femić

Po ko zna koji put sa medija sa nacionalnom frekvencijom odapete su strele prema novinarima iz redakcija koje rade u okviru United Group. Novinare „Nove“, N1 i „Danasa“ razni režimski analitičari, u(ne)rednici medija bliskih vlasti, narodni poslanici, pa i predstavnici državnog vrha redovno proglašavaju za neprijatelje države. Tužna je država kojoj su najveći neprijatelji novinari i slobodni mediji.

Poslednja u nizu etiketa izdajnika (a s takvima znate šta se radi i kako se postupa) stigla je sa televizije Pink kada je narodni poslanik Vladimir Đukanović izjavio da će u slučaju sukoba na Kosovu najveći problem Srbija imati od medija United Group.

„Čitam naslove, evo čitam Novu S, krenulo je. Evo udarna je vest da se oglasila kosovska policija. ‘Nije bilo napada na nas niti razmene vatre sa Srbima. Mediji različito izvestili o pucnjavi u Zubinom Potoku’. Oni na sve načine pokušavaju da opravdaju albansku stranu (misli na „Novu“, prim. aut.). Ako dođe do sukoba, najveći problem Srbija će imati od ovih luksemburških medija. Apsolutno će se najveća kampanja voditi odavde“, rekao je Đukanović.

Narodnom poslaniku je, dakle, sporna najnormalnija stvar u novinarstvu, da prate događaj i prenose izjave aktera. U(ne)rednici medija su pogurali Đukanovića tvrdnjama da mediji United Media nisu izveštavali o „oružanim borbama“ u Zubinom Potoku.

Kako da izveštavamo o nečemu što se nije desilo? Naravno da to nekima od stalne postavke analitičara na Pinku ne smeta, jer njihovi mediji redovno izveštavaju o stvarima koje se nisu dogodile.

Da, čuo se rafal, i čula se nespecifična detonacija, ali to još ne znači da je došlo do oružanog sukoba. Bogu hvala, niko nije stradao, nema ni ranjenih, a sve ostalo oko „zvučnih efekata“ je maglovito. Niti se zna ko je pucao, niti odakle, ali to je bilo dovoljno da uznemiri građane. Reč je o praksi, koja se, nažalost, ponavlja već neko vreme.

Rezultat svega je taj da je Vojska Srbije otišla tamo dokle može i ni pedalj više. Vojska je odvukla topove na Jarinje na fotosešn, jer preko, na teritoriju Kosova, neće moći. Zato tog sukoba, koji pominje Đukanović, neće biti.

Naravno da postoji pritisak za uklanjanje barikada i naravno da Aleksandar Vučić sada traži alibi za takav potez, a poziv na linč novinara samo je kolateralna šteta. Zabrinjavajuće je to što poslanici najjače vladajuće stranke koriste iste argumente i rečnik kao i neki anonimni patriota koji je novinarima „Danasa“ zapretio da će biti pobijeni kao novinari redakcije „Šarli Ebdo“.

Đukanovića ne treba da brine to čega se plaši, da će se najveća kampanja voditi odavde, iz medija United Media. Jedina kampanja koja odavde može da se vodi je ona za istinu i objektivno informisanje.

(nova.rs)

Oznake: Ratko Femić