Vijesti 15.12.2022.

TUŽNA STVARNOST SRPSKIH POVRATNIKA: Mještani sela Trubar 27 godina čekaju struju

ČITANJE: 2 minute

Srpski povratnici u selo Trubar, koje je poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pripalo Bihaću, 27 godina čekaju struju.

Stevo Rokvić iz Trubara ispričao je Srni da gradske vlasti u Bihaću ne vode brigu o srpskim povratnicima u selima koja su danas u sastavu njihove opštine.

“Makadamski put kojim idemo u selo uništavaju kamioni koji prevoze trupce. Struju čekamo punih 27 godina i to 22 domaćinstva. Zimi je malo onih koji se usude i boraviti u Trubaru jer nema ni mreže za mobilnu telefoniju”, objasnio je Rokvić.

Porodicu Majstorović iz Martin Broda, kojoj je nanesena materijalna šteta usljed izlivanja rijeke Une, niko nije došao da posjeti od predstavnika vlasti Unsko-sanskog kantona, što pokazuje nebrigu prema srpskim povratnicima.

Iz Gradske uprave Bihaća Srna nije dobila nikakav odgovor da li će pomoći Majstorovićima.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović rekao je Srni da su Srbi vijekovima unazad živjeli u Martin Brodu, o čemu svjedoči i drevni manastir Rmanj, koji je vijekovima stub pravoslavlja u tom dijelu Krajine.

“Naravno da Bihać i Unsko-sanski kanton ne brine o desetak sela koja su im pripala poslije rata iz razloga što su tu bili, a i danas žive isključivo Srbi”, rekao je Radanović, koji tvrdi da bi kantonalne vlasti najviše voljele da Srba nema u Martin Brodu i da njihova ognjišta prodaju Arapima za male novce.

Radanović je zamolio Srbe u Martin Brodu da izdrže i da ne prodaju svoja imanja, nego da svu štetu koje su pretrpjeli tokom poplava evidentiraju i fotografišu kako bi mogli da tuže i grad Bihać i Unsko-sanski kanton, napomenuvši da su vlasti bile dužne zaštititi ovo područje od poplava.

On je istakao da su uslovi u kojima danas Srbi žive u tih desetak drvarskih sela veoma teški, o čemu svjedoče loši putevi, loša mobilna mreža i život bez struje.

(Srna/N.S)

Oznake: Trubar