Magazin 15.11.2018.

„Tužni princ“ u takmičarskom programu festivala „Pozorište zvezdarište“

ČITANJE: 3 minute

Ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske otputovao je jutros za Beograd gdje će u okviru 15. jubilarnog izdanja dječijeg pozorišnog festivala POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE izvesti svoji kultnu predstavu „Tužni princ“.

U aprilu ove godine predstava „Tužni princ“ proslavila je svoj dvadeseti rođendan. Nastala je po tekstu lirske bajke Predraga Bjeloševića, a režiju i scenografiju potpisuje poznati tim iz Bugarske- reditelj Biserka Kolevska i scenograf Svila Veličkova. Ova predstava savremenog teatra sjenki igrana je na najpoznatijim svjetskim scenama u Ruskoj Federaciji, Engleskoj, Italiji, Bugarskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Turskoj, Srbiji, Crnoj Gori i BiH i osvojila je brojne nagrade i priznanja, a 1999. godine je ekranizovana od strane Nacionalne televizije Bugarske. Premijerno je izvedena 1998. godine i od tada je sastavni dio repertoara Dječijeg pozorišta Republike Srpske. U predstavi od njene premijere do sada igraju Aleksandra Spasojević, Božana Bijelić, Aleksandar Blanić, Dragan Banjac, Duško Mazalica, Slobodan Perišić i Željko Milićević.

POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE se ove godine održava pod sloganom „ODRASTANJE“ i traje od 15. do 21. novembra 2018. godine.

U takmičarskom dijelu programa biće izvedeno 14 predstava u izboru selektora Željka Hubača. Pored predstave „Tužni princ“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske koja je na programu u petak 16. novembra u 11 časova na velikoj sceni UK Vuk, za nagrade će se takmičiti i predstave: „Modro blago“ (Gradsko pozorište Podgorica, Crna Gora), „Pitam se pitam koliko sam bitan“ (Pozorište „Boško Buha“ Srbija), „Lepotica i zverko“ (Pozorište „Puž“ Srbija), „Sve za ljubav“ (Pozorište lutaka „Pinokio“ Srbija), „Krickrac to sam ja/Črčke“ (Plesni teatar LJubljana, Slovenija), „Mačak i petao“ (Pan pozorište, Srbija), „Vesela kuća“ (Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin, Srbija), „Šporki Špiro i neposlušna Tonka“ (Gradsko kazalište lutaka Split, Hrvatska), „Kaštanka“ (Kazalište lutaka Virovitica i Kazalište lutaka Zadar, Hrvatska), „Mobi Dik“ (Malo pozorište „Duško Radović“ Srbija), „Epske igrice: Zidanje Skadra“ (Umetnička grupa Hop La, Srbija), „S razlogom“ (Kazališna družina Pinklec i LOFT, Zagreb, Hrvatska) i „DŽumbus“ (Zavod Kuskus, LJubljana, Slovenija). U pratećem programu Zvezdarišta posjetioce očekuju mnogi zanimljivi sadržaji u znaku odrastanja.

Kao i prethodnih godina, o festivalskim nagradama odlučivaće dva žirija: Stručni žiri i Dječiji žiri. Članovi Stručnog žirija su: Diana Kržanić Tepavac, glumica i dramski pedagog; Nikola Zavišić, pozorišni reditelj i dramaturg i Branko Miloradović, pisac, reditelj i scenarista. Dječiji žiri činiće Mali pozorišni eksperti odnosno djeca-učesnici projekta koji postoji od 2016. godine uz podršku Udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade – Asitež Srbija i neprofitne pozorišne organizacije „Tri groša“.

Predstave ovogodišnjeg dječijeg pozorišnog festivala POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE igraće se na scenama Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“, Pozorišta lutaka „Pinokio“, Pozorišta „Pan teatar“, Pozorišta „Puž“ i Malog pozorišta „Duško Radović“, a ulaznice za sve predstave su besplatne.