Politika 19.02.2019.

TV 1: PDP i četiri stranke iz FBiH formiraju novi blok, BORENOVIĆ: Prvi put čujem

ČITANJE: 2 minute

Iz dobro obaviještenog izvora TV1 saznaje da se nekoliko političkih partija iz FBiH i RS planira udružiti i zajedno nastupiti na narednim izborima. U novi blok trebali bi ući Narod i pravda Elmedina Konakovića, Platforma za progres Mirsada Hadžikadića, Nezavisni blok Senada Šepića, Hrvatska stranka Bože Skopljakovića i PDP.

Inicijalni razgovori ovih dana vođeni su u Zenici. Sudionici razgovora nisu imali namjeru javno objavljivati bilo kakve informacije. TV1 saznaje da je cilj stvoriti politički blok koji će pokazati kako entitetske linije nisu prepreka za političko udruživanje, saradnju i borbu za bolju budućnost svih građana u BiH.

Ukoliko se realizuje ideja nacionalne stranke će zasigurno dobiti novu snažnu alternativu. Ovaj blok biće i veliki izazov za ljevicu koja još uvijek nije uspjela riješiti međusobne razmirice i sačuvati saradnju sa građanski orjentiranim strankama.

(tv1.ba)

“Niko iz PDP-a nije prisustvovao takvim sastancima”

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je Srni da ova politička partija nije učestvovala u pregovorima nekoliko stranaka iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ o navodnom formiranju novog političkog bloka.

– Prvi put čujem za informaciju o takvom sastanku. Apsolutno nemam nikakve veze sa tim i nikakvog pojma o tome. Niko od predstavnika PDP-a nije prisustvovao takvim sastancima, a ipak sam ja predsjednik PDP-a i znao bih za tako nešto – rekao je Borenović.

Pozivajući se na dobro obaviješteni izvor, pojedini federalni mediji su objavili da se nekoliko političkih partija iz Srpske i FBiH planira udružiti i zajedno nastupiti na narednim izborima da bi pokazali da entitetske linije nisu prepreka za političko udruživanje, saradnju i borbu za bolju budućnost svih građana u BiH.

Prema tim navodima, inicijalni razgovori su ovih dana vođeni u Zenici, a u novi blok trebalo bi da uđu “Narod i pravda”, Platforma za progres, Nezavisni blok, Hrvatska stranka i PDP.

(Srna)