Politika 01.02.2023.

TVITER DUEL: Branislav Borenović i Saša Trivić raspravljali o akcizama i budžetu

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović i prvi čuvjek Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić vodili su polemiku na društvenim mrežama, u čijem središtu je bila (ne)opravdanost ukidanja akciza na gorivo u BiH i RS.

Prvi se oglasio Borenović na Tviteru.

– Šta ono bi Unija udruženja poslodavaca RS? Imamo li mi još to – pitao je predsjednik PDP-a.

– Imamo. Što se mene tiče važnija je stabilnost budzeta nego ukidanje akciza.Ukidanje akciza je populizam bez potrebe – uzvratio je Trivić, prethodno reagujući kontrapitanjem “Šta je to opozicija, imamo li mi to?”

– Uh, sjedite, jedan! Akcize nemaju veze sa stabilnosti budžeta i nisu za tekuću budžetsku potrošnju već isključivo za izgradnju puteva. Umjesto da pomažete privrednicima, vi kao da ste režimski portparol koji obmanjuje netačnim navodima. Neznanje ili namjera – ponovo je zapitao Borenović.

– Da li vi predlažete da ne gradimo puteve ili da se vozimo po rupama? Mogli bi ukinuti i sve poreze i doprinose da ljudi dobiju veće plate a liječiće nas marsovci? To treba da je sledeća inicijativa, na tome se sigurno dobijaju izbori – nastavio je Trivić.

– Opet sjednite, jedan! Na manipulaciji i šef bi vam pozavidio. Akcize nemaju veze sa doprinosima i platama već isključivo sa izgradnjom puteva da bi se smanjilo uzimanje kredita i podstakle investicije. Vi u vlasti ništa od toga niste uradili. Hajde objasnite gdje su pare od akciza – kontrirao je Borenović.

– Svaka priča o smanjenju bilo kakvih poreza je populizam, naročito kada su poreski niski. Što su porezi niži sporiji je razvoj države. Naši porezi su sasvim OK, s obzirom na naše ekonomsko stanje. PS: I vlast koristi smanjenje poreza za populizam – uaključio je Trivić.

(SB)