Svijet 15.11.2020.

Tvorac vakcine protiv korone: Život će se vratiti u normalu sljedeće zime

ČITANJE: 1 minuta

Efekat nove vakcine protiv covida-19 znatnije će se osjetiti tokom idućeg ljeta, a život bi nam se trebao normalizovati do sljedeće zime, rekao je jedan od njegovih tvoraca profesor Ugur Sahin, suosnivač kompanije BioNTech.

Sahin smatra da će ova zima još biti teška jer vakcina neće imati veliki efekat na broj novozaraženih, piše BBC.

Prošle su sedmice kompanije BioNTech i Pfizer objavile da su preliminarne analize pokazale kako je njihovo cjepivo učinkovito u 90 posto slučajeva, u koliko može spriječiti da se razviju simptomi covida-19. U testiranjima koje su proveli sudjelovalo je oko 43.000 dobrovoljaca, prenosi index.hr.

U intervjuu za BBC profesor Sahin je kazao kako je uvjeren da će cjepivo smanjiti prijenos virusa među ljudima te da će spriječiti razvoj simptoma kod osoba koje se cijepe. Dodao je kako je moguće i da cjepivo prepolovi transmisiju virusa, što bi bilo od velikog značaja.

Profesor s Oksforda: Život će se vratiti u normalu na proljeće

“Vrlo sam siguran u to da će se prenos virusa među ljudima smanjiti zahvaljujući tako visoko učinkovitom cjepivu, možda ne za 90 posto, nego možda za 50 posto, no pritom ne smijemo zaboraviti da bi čak i takav postotak mogao rezultirati dramatičnim smanjenjem daljnjeg širenja pandemije,” rekao je.

Nakon što je u ponedjeljak objavljena vijest o prvome djelotvornom cjepivu protiv koronavirusa u svijetu, sir Džon Bel, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Oksfordu, rekao je da bi nam se život mogao vratiti u normalu do proljeća.

“Vjerojatno sam prvi koji to javno kaže, no prilično sam u to uvjeren”, rekao je Bell.

(E.M/ banjaluka.net)

Oznake: vakcina