Svijet 01.12.2021.

TVRDNJA KINESKIH NAUČNIKA: Pronašli antitijelo koje neutrališe sve varijante korona virusa

ČITANJE: 1 minuta

Kineski znanstvenici tvrde da su izolirali antitijelo koje može učinkovito neutralizirati sve sojeve koronavirusa, pozivajući se na laboratorijske eksperimente, ali i one na živom organizmu.

U studiji koja je objavljena u utorak, kineski znanstvenici iz različitih institucija, uključujući i Sveučilište Sun Yat-Sen u Guangzhouu te sveučilište Zhejiang u Hangzhouu, sugeriraju kako bi mogli imati rješenje za pandemiju covida-19, piše RT.

Autori tvrde kako se pokazalo da monoklonsko antitijelo 35B5, u laboratorijskim uvjetima, ali i u istraživanju izvedenom na živom organizmu, neutralizira tip covida-19 bez mutacija, ali i one varijante koje izazivaju zabrinutost. Istraživanje na živom organizmu je, inače, provedeno na humaniziranim miševima, prenosi Jutarnji.hr.

Znanstvenici su primijetili da antitijelo djeluje i na “vrlo mutiranu”, delta varijantu, koja je odgovorna za smrtonosne valove infekcije diljem svijeta, otkako se prvi put pojavila u Indiji ranije ove godine.

35B5 neutralizira koronavirus ciljajući jedinstveni epitop (dio antigena koji imunološki sustav prepoznaje) koji izbjegava mjesta mutacije. Drugim riječima 35B5 cilja na jedinstveni dio virusa koji se ne mijenja tijekom procesa mutacije.

Ciljajući dio virusa koji nije zahvaćenim mutacijama koje se smatraju zabrinjavajućima, antitijelo 35B5 je pokazalo učinkovitu sposobnost neutraliziranja kod više različitih sojeva. Znanstvenici tvrde da bi se ovo otkriće moglo iskoristiti za stvaranje univerzalnog cjepiva protiv koronavirusa.

Dio antigena na koji cilja antitijelo 35B5 prisutan je i u omikron varijanti, napominju znanstvenici.

Ovo istraživanje moglo bi se pokazati posebno vrijednim u trenutku u kojem se svijetom širi vrlo mutirani omikron. Čelnici i znanstvenici diljem svijeta zabrinuti su da bi omikron mogao uspješno zaobići imunitet koji je stvoren cijepljenjem ili prirodnom infekcijom.

(SB)

Oznake: Kina, korona virus