Politika 21.10.2022.

Tvrdnje opozicije – potcjenjivanje inteligencije građana

ČITANJE: 1 minuta

Piše: Milan Tegeltija

Tvrdnje opozicije kojima osporavaju pobjedu Milorada Dodika su potcjenjivanje inteligencije građana i manipulacija, iritantno ispiranje mozga u cilju pokušaja skrivanja činjenice da su sve stranke opozicije zajedno dobile podršku 29,9% biračkog tijela Republike Srpske, zbog kojeg bi u svakoj normalnoj zemlji lideri opozicije odmah morali kolektivno da podnesu ostavke.

Ali, da vidimo šta nam to tvrdi opozicija.

Opozicija kaže da je nelogično da opoziciono biračko tijelo od 29,9% (PDP, SDS i Vukanović) nije pobijedilo za predsjednika RS biračko tijelo okupljeno oko SNSD-a, koje ima podršku na ovim izborima od 57% odsto (bez Nešićevog DNS-a i Selakovog SPS-a, a koji su imali svoje kandidate za predsjednika, i imaju zajedno 7,8% podrške biračkog tijela).

PDP uživa podršku 10% glasača, SDS 15%, Vukanovićeva stranka 4,9%, svi zajedno ni 29,9%. SNSD bez koalicionih partnera ima više od 35%. Na nivou BiH sam SNSD 42%, Cvijanovićeva, kao kandidat stranaka okupljenih oko SNSD-a, pobijedila je zajedničkog kandidata opozicije sa 100.000 glasova prednosti. Sve to iz opozicije ne osporavaju, ali im je nelogično da je Dodik pobijedio, i to sa 30.000 glasova prednosti.

Prema tome, opozicija, posebno njeni lideri, u cilju prikrivanja vlastite odgovornosti za izbornu katastrofu, kako bi sa toga skrenuli pažnju, manipulativno koriste osjećanja ljudi koji su glasali za Jelenu Trivić, kojima je po dobrom starom srpskom običaju puno lakše prodati priču da su tim za koji navijaju pokrale sudije, nego da je izgubio jer je jednostavno puno lošiji.

Ali, ove činjenice koje sam naveo i elementarna logika ipak su neumoljivi i potpuno obesmišljavaju ovu manipulaciju opozicije.

Oznake: Milan Tegeltija