Svijet 29.11.2022.

U 14 zemalja EU otkrivena velika poreska prevara, iznos utaje za sada 2,2 milijarde evra

ČITANJE: 3 minute

Kancelarija evropskog javnog tužioca, u suradnji s agencijama za provođenje zakona u 14 država članica Europske unije, proveo je ogromnu akciju u kojoj su, kako kažu, razotkrili najveću europsku prevaru s PDV-om, koja se temelji na prodaji popularne elektroničke robe.

Ova akcija provedena je u Belgiji, Cipru, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj i Španjolskoj. “U okviru ove operacije EPPO-a već su provedene pretrage u Češkoj, Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Slovačkoj i Švedskoj 12. i 13. listopada 2022.”, objavili su.

“Svi prikupljeni podaci se analiziraju, a istraga o organiziranim kriminalnim skupinama koje stoje iza ove sheme se nastavlja. Procijenjena šteta koja se istražuje u okviru operacije Admiral trenutno iznosi 2.2 milijarde eura”, dodaje se u priopćenju.

Kako se navodi, među oštećenim zemljama nalazi se i Hrvatska, ali zasad nije poznato na koji je način Hrvatska zahvaćena ovom prijevarom.

Kako je sve počelo

Ured europskog javnog tužitelja objavio je kako je cijela akcija počela.

U travnju 2021. portugalska porezna uprava u Coimbri istraživala je tvrtku koja prodaje mobilne telefone, tablete, slušalice i druge elektroničke uređaje, zbog sumnje na prijevaru s PDV-om. Kada je EPPO započeo s radom u lipnju 2021., u skladu sa svojom zakonskom obvezom, portugalska su tijela prijavila slučaj EPPO-u.

Europski tužitelji, analitičari EPPO-a za financijske prijevare i predstavnici Europola i nacionalnih tijela za provođenje zakona postupno su uspostavili veze između osumnjičene tvrtke u Portugalu i blizu 9000 drugih pravnih subjekata i više od 600 fizičkih osoba lociranih u različitim zemljama. Osamnaest mjeseci nakon primitka inicijalnog izvješća, EPPO je sada razotkrio ono za što se vjeruje da je najveća prijevara s PDV-om ikad istražena u EU, kažu.

Kriminalne aktivnosti događale su se u 22 države članice sudionice EPPO-a, kao i u Mađarskoj, Irskoj, Švedskoj i Poljskoj, zajedno s trećim zemljama uključujući Albaniju, Kinu, Mauricijus, Srbiju, Singapur, Švicarsku, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

Kako je funkcionisala prevarantska šema

“Ono po čemu se ova prevara ističe je iznimna složenost lanca tvrtki. Od tvrtki koje djeluju kao naizgled čisti dobavljači elektroničkih uređaja i onih koje traže povrat PDV-a od nacionalnih poreznih vlasti dok prodaju te uređaje online pojedinačnim kupcima – i naknadno usmjeravaju prihode od te prodaje u inozemstvo, prije nego što sami nestanu – do onih koji peru prihode od ove kriminalne aktivnosti.

Ove aktivnosti ne bi bile moguće bez uključenosti nekoliko visoko kvalificiranih organiziranih kriminalnih skupina, od kojih svaka ima posebne uloge u ukupnom planu. Radeći transnacionalno, gotovo industrijskom logikom, godinama su izbjegavali otkrivanje”, objavio je Ured.

Ovako je, dakle, prema Uredu europskog tužitelja, funkcionirala prevarantska shema:

Kompanija 1 bi kompaniji 2 preko granice prodavala elektroničke proizvode, bez obveze plaćanja poreza. Kompanija 1 bi potom dostavila robu u skladišta, a kompanija 2 bi prodavala tu robu preko interneta.

Kupci iz EU su naručivali robu online, plaćali porez na svoje pošiljke i dobivali naručenu robu. Kompanija 2 bi potom poslala fakture internetskim trgovinama koje su prodavale robu, a od njih bi primala novac, uključujući i sredstva za porez. Novac bi potom kompanija 2 uplatila na offshore račune, a nakon toga bi se ugasila.

Kövesi: Ovo je najveća evropska prevara s PDV-om

“Bez EPPO-a, za pripremu ovakve operacije bile bi potrebne godine – ili što je vjerojatnije, nikad se ne bi dogodila. Operacija Admiral jasna je demonstracija prednosti transnacionalnog tužiteljstva. Kada je riječ o prevarama u vezi s PDV-om, iz nacionalne perspektive, štete se mogu procijeniti kao relativno male ili nepostojeće, ili čak ostati neotkrivene.

EPPO-u je trebalo manje od 18 mjeseci od početnog izvješća o zločinu do otkrivanja cijele mreže organiziranih kriminalnih skupina, odgovornih za nevjerojatne gubitke od 2.2 milijarde eura poreznim obveznicima EU. Vjerujem da je ovo do sada najveća europska prevara s PDV-om”, rekla je Laura Kövesi, glavna europska tužiteljica, prenosi index.hr.

(SB)

Oznake: EU, prevara