Vijesti 15.05.2021.

U 74. GODINI: Od posljedica koronavirusa preminuo Sinan Alić

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Fondacije “Istina, pravda, pomirenje” Sinan Alić preminuo je juče u 74. godini u Tuzli od posljedica koronavirusa, prenosi Avaz.

On je rođen 1947. godine u Crnoj Gori, završio je Učiteljsku školu, a potom diplomirao srpsko-hrvatski jezik i književnost jugoslovenskih naroda.

U novinarstvu je bio od 1974. do 2005. godine, a od 1989. do 2005. bio je direktor i glavni urednik „Fronta slobode“. Na profesionalnom polju 1990. pokrenuo je i realizovao jednu od prvih alternativnih televizija u BiH – TV Studio FS-3.

Za serijal tekstova „Pravo na (ne)odgovornost“ nagrađen je godišnjom nagradom Udruženja novinara BiH za 1989. godinu. Od 2006. je osnivač i predsjednik Fondacije “Istina, pravda, pomirenje”. Fondacija je radila na zaštiti žrtava rata, istraživanju i prikupljanju materijalnih dokaza u BiH i pružanju pomoći domaćim i stranim pravosudin institucijama u nastojanjima da se procesuiraju ratni zločinci.

Alić je sa svojom Fondacijom najviše doprinjeo u pomoći Iliji Jurišiću koji je proveo tri i po godine u beogradskom zatvoru, a potom pravosnažno oslobođen svih optužbi.

(N.S)

Oznake: Sinan Alić