Sport 13.09.2021.

U 84. GODINI: Preminuo Jerko Karadža, rukometni as Borca

ČITANJE: 1 minuta

Legendarni rukometni as Jerolim Jerko Karadža preminuo je danas u Zagrebu u 84. godini.

Karadža je rođen 30. septembra 1937. godine u Skoplju, a u Banjaluku se doselio 1941. godine. Završio je Medicinski fakultet u Zagrebu. Bio je sjajan doktor, hirurg, a pored toga je imao vremena da napravio i impozantnu karijeru u rukometu, piše Srpskainfo.

Bio je poznat kao inovator rukometne igre, pa je bio prvi igrač koji je prilikom šuta uskakao u golmanski prostor i puštao loptu prije kontakta sa tlom pa je zbog specifičnog načina igre dobio i nadimak “leteći doktor”.

Za Borac je odigrao 226 mečeva u kojima je postigao 1180 golova. Za reprezentaciju Jugoslavije debitovao je 1958. na Svjetskom prvenstvu u Demokratskoj Republici Njemačkoj, a potom je još tri puta bio učesnik SP i postao je prvi rukometaš iz Jugoslavije koji je učestvovao na četiri šampionata. Za reprezentaciju je nastupio 70 puta i postigao 168 golova.

Za to i ne čudi da je bio proglašen pet puta za najboljeg sportistu Bosanske Krajine, a 2000. godine ga je časopis “Svijet rukometa” proglasio i za najboljeg pivota 20. vijeka. Mjesto i datum sahrane Jerolima Jerke Karadže biće naknadno objavljeno.

(sb)