Vijesti 24.11.2016.

U Adi registrovano samo 320 mještana

ČITANJE: 1 minuta

Uprkos činjenici da je u ambulantama porodične medicine u mjesnim zajednicama Kuljani, Česma, Ada, Paprikovac i Motike broj registrovanih građana ispod minimuma, one će i dalje ostati na raspolaganju pacijentima.

Kako kažu u Gradskoj upravi, zasad nema planova za prekid pružanja zdravstvenih usluga pacijentima i zatvaranje tih ambulanti.

“Apelujemo na građane u ovim mjesnim zajednicama da se preregistruju iz drugih ambulanti, a koje se nalaze na teritorijama drugih mjesnih zajednica, jer su ove otvorene zbog njihovih zahtjeva da im je što dostupnija zdravstvena zaštita i da su im ambulante što bliže”, kažu u Gradskoj upravi.

Pravilnik predviđa da jedan tim porodične medicine ima 2.000 korisnika, dok je u ovim ambulantama do sada registrovano ukupno 3.818 građana. U ambulanti porodične medicine u Adi registrovano je 320, Česmi 987, Paprikovcu 995, Kuljanima 1.020, a u Motikama 496 pacijenata.

U naselju Česma kažu da ne razumiju građane zašto se do sada još nisu preregistrovali.

“Apsurdno je da poslije nekoliko godina postojanja ambulante porodične medicine u naselju koje ima oko 6.000 stanovnika njih ni 1.000 se nije preregistrovalo”, kaže Miladin Maličević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma.

U naselju Ada kažu da je mali broj pacijenata u njihovoj ambulanti zbog toga što nema kompletne usluge.

“Ako hoćemo da uradimo neke nalaze, moramo da idemo u grad, zato što ambulanta nema laboratoriju, a potrebna je i apoteka”, ističe Vito Pejaković, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ada.

(nezavisne.com)