Region 18.09.2020.

U AFERU UKLJUČENI I POSLANICI: Istraga u Janafu zbog malverzacija, uhapšen direktor

ČITANJE: 2 minute

Dragan Kovačević, direktor kompanije Janaf (Jadranski naftovod) priveden je u Hrvatskoj nakon policijske akcije policije i USKOK-a, kojom je obuhvaćeno desetak osoba u vezi s malverzacijama u firmi, a kako su u aferu umiješani i neki saborski poslanici, danas će Hrvatski sabor glasati o skidanju njihovog imuniteta, javlja Index.hr.

Sumnja se da su u aferu uključeni Krešo Petek (HDZ), osnivač i suvlasnik firme Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada, Dražen Barišić, velikogorički gradonačelnik i HDZ-ov saborski poslanik i Vinko Grgić, SDP-ov saborski poslanik i gradonačelnik Nove Gradiške.

Prvoosumnjičeni u istrazi, Krešo Petek sumnjiči se da je šefu Janafa Kovačeviću dao skoro pola miliona maraka mita kako bi njegovoj firmi sredio unosne poslove s Janafom.

Velikogoričkom gradonačelnik i HDZ-ov saborski poslanik Draženu Barišiću, te Vinku Grgiću, koji su obuhvaćeni istragom skinut je poslanički imunitet, što još treba potvrditi sabor. DORH za njih traži i istražni zatvor.

Osim Grgića, Barišića, Kovačevića i Peteka, sumnjiče se, kako navodi “Večernji list”, Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić, a MUP je detaljno u četvrtak naveče objasnio za šta se sve terete osumnjičeni.

Između ostalog, Peteka terete i da je od septembra 2019. do septembra 2020. u Zagrebu i Novoj Gradišci s gradonačelnikom Nove Gradiške, dogovorio da će mu kao nagradu za preduzimanje svih radnji potrebnih da se u postupku javnog nadmetanja izvođenje radova dodijeli zajednici ponuditelja firmi u kojoj je on stvarni voditelj jednog, a sedmooptuženi odgovorna osoba drugog društva, dati 100.000 kuna, prenosi Index.hr

Gradonačelnika Velike Gorice tereti se da je od septembra 2019. u Zagrebu i Velikoj Gorici u dogovoru s Petekom poduzeo sve radnje potrebne da se njegovoj firmi u otvorenom postupku jednog javne licitacije procijenjene vrijednosti nabave 97,3 miliona kuna dodijeli izvođenje tih radova.

Velikogorički gradonačelnik je pritom koristeći autoritet svoje funkcije i pozicije jedinog člana Skupštine velikogoričke Vodoopskrbe od predsjednika uprave Vodoopskrbe i naručioca radova zatražio da manipuliše predpostupkom i postupkom javne licitacije, mijenjanjem dokumentacije u skladu sa zahtjevima Peteka i njegove konsultantice, tvrdi USKOK, koji je sinoć saopštio da je istragu pokrenuo protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje uticajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlašteenja te pomaganja u tim nedjelima.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je da će se glasanje o skidanju imuniteta poslanicima glasati danas 10 sati.

(N.S/ Banjaluka.net, FOTO: Janaf.hr)