Magazin 06.01.2016.

U Amsterdamu je provod zagarantovan, ali kako proći jeftino?

ČITANJE: 2 minute
amsterdam
Zelenih oaza u gradu ima koliko vam srce želi, a najveća od njih je Vondelpark. Ipak, vjerojatno je najljepše predahnuti u dvorištu Rijksmuseuma i uživati u pogledu na razne skulpture…

Slijedite naš vodič i uživajte u šetnjama, galerijama, odsjednite u dobrom hostelu i najedite se na jeftinim mjestima!

Besplatne pješačke ture

Umjesto obilazaka kanala, uzmite turu “Novi Amsterdam”, koja se održava dva puta dnevno po tri sata. Njome ćete obići legendarnu Crvenu četvrt, ali i Bejinghof, vrt (park) koji datira još iz 14. vijeka. Ako vam je dosta istorije, odlučite se za “Alternativnu turu Amsterdama” koja uključuje uličnu umjetnost i skrivene grafite.

Jedite jeftino

Počnite dan u Amsterdamu pannenkoekenom, holandskom verzijom palačinki. Njome ćete unijeti dovoljno kalorija i snage za razgledanje grada, a cene se kreću od 6 evra. Danas postoje razne vrste pannenkoekena, punjene lješnicima, kozjim sirom, karijem… Za ručak se odlučite za sendviče u lokalima De Laatste Kruimel ili Toastable.

Besplatna umjetnost

Ne morate ići u Van Gogov ili Rijksmuseum, već prošetajte do četvrti Prinsengracht. U ulicama ovog kvarta posjetite zanimljiva mjesta poput male galerije Keren de Vreede, gdje lokalna umjetnica rado priča o svojim cvjetnim crtežima i slikama. Ovdje možete naći i druge galerije, poput Ron Mandos, Gabriel Rolt, Annet Gelink i Torch.

Piknik u parku

Zelenih oaza u gradu ima koliko vam srce želi, a najveća od njih je Vondelpark. Ipak, vjerovatno je najljepše predahnuti u dvorištu Rijksmuseuma i uživati u pogledu na razne skulpture i holandsku arhitekturu. Ako volite zološke vrtove, svakako se zaputite u Artis Zoo. Jeste, ulaznica je 20 evra, ali ćete vidjeti oko 1.000 raznih životinja.

Istražite malene muzeje

U glavnom gradu Holandije ima preko 50 muzeja, a neki su veoma zanimljivi. Jedan od njih je i Electric Lady Land, prvi fluorescentni muzej na svijetu. Vrijedan spomena je i Houseboat muzej, koji će vam približiti život na brodovima u Amsterdamu, a svi oni koji žele da uživaju u nekim supstancama koje kod nas nisu dozvoljene, neka odu za početak na Cannabis College.

Uzmite povoljan smeštaj

Jednom industrijska zona, Noord, danas je jedan od poželjnijih amsterdamskih četvrti. Ovdje se smjestio i hostel za svaku preporuku, ClinkNOORD, u staroj obnovljenoj zgradi. Smještaj u višekrevetnim sobama koštaće vas 18 evra, ako ipak želite da se smjestite bliže gradu, tada preporučujemo hostel Ecomama, gdje ćete sobu s više ležaja platiti 23 evra.

(Punkufer)