Vijesti 03.03.2016.

U aprilu otvaranje obnovljenog dijela tvrđave Kastel

ČITANJE: 2 minute
kastel
Otvaranje renoviranih dijelova Kastela biće u prvoj ili drugoj sedmici aprila, izjavio je za “Glas Srpske” predstavnik misije Evropske unije, koja je finansirala ovaj projekat Vladimir Pandurević.

U toku su završni radovi na drugoj cjelini, koji su počeli u maju prošle godine. Trenutno je u toku rekonstrukcija ljetne pozornice.

– Radovi su pri kraju, urađene su kule oko ljetne scene, svi bastioni… kompletna cjelina dva. Radovi će biti završeni do kraja ugovorom predviđenog roka, a to je 11. mart – kazao je Pandurević.

Rekonstrukcija Kastela podijeljena je u devet cjelina. Evropska unija finansirala je sa 3,5 miliona evra drugu i devetu cjelinu.

Etapa koja je obuhvatila obnovu Kamene kuće, kule pet te jednog dijela bedema i kapije preko puta Gradske tržnice, završena je 2014. godine. U rekonstrukciju kamene kuće, koja je rađena u smislu izložbenog prostora, utrošen je milion evra.

– U devetu cjelinu uloženo je 2,5 miliona evra. Sve što je ugovorom dogovoreno sa izvođačima i što se moglo uraditi, urađeno je – rekao je Pandurević.

U Gradskoj upravi kažu da još traže donatore za rekonstrukciju dijela tvrđave Kastel, koji nije obuhvaćen projektom koji finansira Evropska unija. Riječ je o kazamatu i artiljerijskoj kasarni, koji se nalaze neposredno uz Gradski most.

Prošle godine uloženo je 160.000 KM za uvođenje centralnog vrelovoda u tvrđavu Kastel, a ti radovi početkom godine su privedeni kraju.

U planovima grada je da Kastel bude jedinstven kulturni prostor i glavno mjesto svih dešavanja.

Banjalučani i ostali posjetioci oduševljeni su obnovljenim dijelom tvrđave Kastel te s nestrpljenjem čekaju njegovo otvaranje.

– Drago mi je da je Kastel obnovljen i da nije više u lošem stanju, kao što je bio, jer to je simbol grada – rekao je stanovnik Centra Siniša Nović.

U povelji iz 1525. godine stoji da se tvrđava koju su osnovali Rimljani zvala Castel nostro Bagna Luca, pa se pretpostavlja da je Banjaluka dobila ime po tvrđavi Kastel. Dobrom kulturno-istorijskog nasljeđa prve kategorije tvrđava Kastel proglašena je 1950. godine, a 2002. godine uvrštena je na listu ugroženih spomenika BiH.

(Glas)