Vijesti 04.01.2023.

U Banjaluci 2022. godina najtoplija od kada se vrše mjerenja

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci, najvećem gradu Republike Srpske, 2022. godina bila je najtoplija od kad se vrše mjerenja, uz srednju temperaturu od čak 13,5 stepeni Celzijusovih, podaci su Hidrometeorološkog zavoda Srpske.
To je 2,1 stepen toplije od prosjeka za period od 1961. do 2021. godine.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Srpske ističu da je tokom prošle godine oboreno više temperaturnih rekorda, a u Banjaluci su jun i decembar bili najtopliji od kad se vrše mjerenja, dok je maj bio drugi najtopliji.

Foto: Srna

U novembru je izmjeren 29,1 stepen Celzijusov i to je najviša temperatura vazduha izmjerena u tom mjesecu u Banjaluci, a ujedno i novi rekord za maksimalnu temperaturu za novembar za cijelu BiH.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, tokom godine zabilježeno je 70 dana s temperaturom iznad 30 stepeni Celzijusovih, odnosno tropskih dana.

Prosječan broj tropskih dana za Banjaluku iznosi 36.

Najviše tropskih dana bilo je 2012. godine, 79, a 2015. i ove 2022. bilo je 70.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, tokom cijele godine nije zabilježen nijedan ledeni dan, odnosno dan sa maksimalnom temperaturom ispod nula stepeni.

“Prosječan broj tropskih dana za Banjaluku za cijelu godinu iznosi 16, a od 1961. nije se desilo da ne bude ledenih dana tokom cijele godine”, naglašavaju iz Hidrometeorološkog zavoda Srpske.

Iz Zavoda dodaju da je u Banjaluci bilo i sušno tokom većeg dijela godine, te da je samo u septembru, novembru i decembru bilo jačih padavina.

U cijeloj Evropi i regionu Balkana 2022. bila je vrlo topla, u mnogim predjelima najtoplija ili jedna od najtoplijih godina od kad se vrše mjerenja.

Iz Hidrometeorološkog zavoda navode da je svaki tridesetogodišnji period sve topliji, a da je porast temperature znatno izražen od 2000. godine.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, toplo je bilo tokom većeg dijela godine, samo je u martu i aprilu bilo malo hladnije od prosjeka.

(Srna)

Oznake: Banjaluka, Vrijeme