Magazin 22.06.2021.

U Banjaluci 35 stepeni, na ulicama samo ko mora

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci je danas zvanično zabilježeno 36 stepeni Celzijusa, ali je subjektivni osjećaj da je temperatura vazduha 45 stepeni zbog vlage i sve više betona u gradu.

Fotoreporter Srpskainfo zabilježio je kako je to danas izgledalo u gradu.

Fotografije svjedoče da su na ulicama bili samo oni koji baš moraju, a da su se na popularnoj Abaciji pored Vrbasa rashlađivali brojni sugrađani.

Ipak, građevinci su svoj posao obavljali uprkos vrelini.

Meteorolozi kažu da će i narednih dana biti izuzetno vruće, a vrhunac se očekuje u četvrtak, kada će zvanična temperatura da ide i do 40 stepeni.

Zato je veoma važno pridržavati se preporuka ljekara koji kažu da u narednom periodu, koliko god je to moguće, što manje vremena provodimo na otvorenom, posebno u najtoplijem periodu dana od 10 do 17 časova.

Najavljene vrućine mogle bi uticati na većinu populacije, zbog čega se preporučuje boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbjegavanje većih fizičkih napora, češće tuširanje mlakom vodom i ravnomjerno uzimanje što više tečnosti.

Ove preporuke posebno se odnose na trudnice i osobe koje imaju hronična oboljenja, a kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem. U slučaju pojave težih tegoba, obavezno se treba javiti ljekaru.

Prilikom izlaska na otvoreno, preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kada god je to moguće, uzimanje veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera, manji laganiji obroci tokom dana, kao i korišćenje široke, svijetle i lagane odjeće od prirodnih materijala, te kapa ili šešira sa širokim obodom i sunčanih naočara.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske posebno apeluje na roditelje da, u ovom periodu, zaštite svoju djecu tokom njihovog boravka napolju, odnosno da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visokih temperatura, a posebno da obrate pažnju na opasnost od ostavljanja djece u parkiranim vozilima, čak i na kratko.

– Jеditе umјеrеnо, ishrаnа trеbа dа budе prilаgоđеnа vrеmеnskim uslоvimа. Оnа trеbа dа budе bаzirаnа nа unоsu dјеlimičnо оbrаđеnih žitаricа ili drugim prоizvоdimа оd intеgrаlnih žitаricа kојi su priprеmljеni bеz dоdаnih šеćеrа i mаsti. Uzimајtе dоstа pоvrćа i vоćа, ribе, biјеlоg mеsа pеrаdi i fеrmеntirаnim mliјеčnim prоizvоdimа (јоgurtа, kisеlоg mliјеkа) ili kоmbinоvаti fеrmеntirаniе mliјеčnе prоizvоdе i pоvrćе i vоćе – poručuju stručnjaci.

(E.M. / Foto: Goran Šurlan/RAS)