Politika 14.05.2016.

U Banjaluci danas miting vlasti i protest opozicije

ČITANJE: 2 minute
trg-krajine-banja-luka

Protest opozicije pod sloganom “Oslobodimo Srpsku“ najavljen je za danas u Banjaluci u Parku “Mladen Stojanović“ u 12.00 sati, a nedaleko od tog mjesta, na glavnom banjalučkom trgu, miting vladajućih stranaka u RS – “Srcem za srpsku“.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ima kapacitet da očuva stabilnost i da je uvjeren da će današnja dva mirna skupa u Banjaluci dodatno ojačati Srpsku i pokazati njen demokratski potencijal. Navodeći da se u istom danu, u isto vrijeme, u jednom gradu, u neposrednoj blizini održavaju dva skupa različitih političkih opcija, Dodik je rekao da očekuje da će današnji dan u Banjaluci biti miran i dokaz jasnih demokratskih poruka, jer to podrazumijeva okupljanje ljudi.

“Oba skupa su motivisana porukama koje lideri žele da pošalju i na tome treba i da se završe. Ne mislim da će sutra biti išta različito od današnjeg dana koji je protekao u miru, a i nedjelja će biti takva”, rekao je Dodik sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske. Komentarišući različite poruke iz medija o mogućem dolasku u Banjaluku ekstremnih grupa iz Srbije, te iz Federacije BiH, Dodik je rekao da nema informacija o dolasku ekstremističkih grupa iz Srbije.

“Policije Srpske i Srbije razmjenjuju informacije i nema nikakvih informacija o tome. Nisam siguran da su oni koji su to tvrdili, poput lidera SDS-a Mladena Bosića, u pravu”, kaže Dodik. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić apelovao je na predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da odgodi miting koji su vladajuće stranke u RS zakazale u isto vrijeme kada i opozicija svoje proteste. Dodik može, kazao je, miting organizovati u nedjelju ili neki drugi dan.

” Kada bi opozicija odustala od protesta, Dodik bi ponovo organizovao miting na dan novog našeg termina. Ako odustanemo od protesta, odustali bismo od ustavnog prava da izražavamo svoj stav. Za to ćemo se boriti”, rekao je juče Bosić na pres-konferenciji u Banaluci, ističući da je Dodik zakazivanjem kontramitinga želio da se ne održe protesti opozicije. Ističući da je sve spremno za mirne proteste opozicije u Banjaluci, Bosić je kazao da očekuje da građani “ne podlegnu pritiscima i sijanju straha od vlasti“ te da slobodno izađu na proteste i iskažu stav o neophodnosti promjena u RS da bi ona imala budućnost.

Od policije RS očekuju da osigura red i mir, a Savez za promjene će, kaže, takođe učiniti sve da ne dođe do nikakvih incidenata i sigurni su da će tako i biti. Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je pojasnio da su uložili žalbu na rješenje MUPRS-a o zabrani trase kretanja prema glavnom trgu, gdje će se održati miting vladajućih stranaka u RS. Predstavnici Saveza za promjene demantovali su navode o bilo kakvom nasilju na njihovom skupu.

Oznake: Milorad Dodik