Vijesti 05.02.2016.

U Banjaluci “Dani kulture Irana”

ČITANJE: 1 minuta
dani irana
Manifestacija “Dani kulture Irana” otvorena je u četvrtak veče koncertom iranske izvorne muzičke grupe “Falak al-aflak” u Koncertnoj dvorani, a istovremeno je u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra banski dvor otvorena i izložba likovnih radova, kaligrafije i fotografija “Teheran danas”.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, rekao je da je ova manifestacija značajna za RS u međudržavnoj razmjeni, ali i zato da se njeni građani upoznaju sa iranskom kulturom i načinom života u toj zemlji.

Konzul za kulturu u Ambasadi Irana u BiH Ali Ameri rekao je da je kultura razumljiva za sve ljude svijeta i da ima samo jedan jezik.

-Ljubitelji umjetnosti imaće priliku da pogledaju kaligrafska ostvarenja, fotografije našeg glavnog grada, umjetničkih slika, kao i iranske rukotvorine- rekao je Ameri.

Postavku u Banskom dvoru čine 30 umjetničkih slika istaknutog iranskog slikara Penaha Zadea, kaligrafska ostvarenja kaligrafa Alija Tana, ali i iranske rukotvorine. Posjetioci mogu da vide brojne umjetnine – rezbarije, emajlirano posuđe, grnčariju, ukrasne predmete rađene u kombinaciji slonovače, drveta i devine kosti.

Publika je na koncertu održanom u četvrtak veče uživala u tradicionalnoj muzici iranske provincije Lorestan, koja je, kako Iranci kažu, po prirodnim ljepotama slična RS.

(NN)