Vijesti 19.03.2017.

U Banjaluci godina bez teških krivičnih djela

ČITANJE: 2 minute

Na području u nadležnosti Policijske stanice Banjaluka-Centar, prošle godine nije registrovan nijedan slučaj teškog krivičnog djela, terorizma, diverzije i slično, rečeno je Srni u Centru javne bezbjednosti Banjaluka.

Portparol banjalučke policije Marija Markanović navela je da u prošloj godini nisu registrovani ni organizovani oblici izvršenja krivičnih djela sa elementima nasilja.

“Bezbjednosna problematika u oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja na području centra grada Banjaluka je u opadanju u odnosu na isti period 2015. godine”, kaže Markanovićeva.

Kada je riječ o stanju bezbjednosti u oblasti kriminaliteta, u odnosu na uporedni period iz 2015. godine, zabilježeno je smanjenje broja prijavljenih i izvršenih krivičnih djela sa 282 na 256, a evidentiran porast ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela sa 55,1 na 64,6 odsto.

Povećan je i procenat rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu sa 49 na 57,3 odsto, a rasvijetljenost teških krađa iznosi 56 odsto, naročito provala u kuće ili stanove – 68,4 odsto.

“Zapaženi rezultati postignuti su i kada je riječ o hapšenju izvršilaca krivičnih djela na mjestu izvršenja, gdje je u 22 slučaja izvršenja krivičnih djela na licu mjesta uhapšeno 28 lica, što je povećanje za 69 odsto u odnosu na uporedni period”, istakla je Markanovićeva.

Ona kaže da je došlo i do smanjenja broja narušavanja javnog reda i mira za 21,51 odsto, kao i broja prekršaja za 23,39 odsto, a broj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu smanjen je sa šest na dva narušavanja, što je manje za 66,67 odsto.

Kada je riječ o stanju u oblasti bezbjednosti saobraćaja, Policijska stanica Banjaluka-Centar usmjerila je aktivnosti na preventivno djelovanje u rejonima osnovnih škola, kao i na represivno djelovanje na području u nadležnosti policijske stanice.

U toku prošle godine na području grada Banjaluka sprovedene su 43 akcije pojačane kontrole stanja bezbjednosti saobraćaja, a policija je u Banjaluci izvršila 423 vanredna obezbjeđenja i 39 posebnih obezbjeđenja.

Zbog izkazane hrabrosti, požrtvovanosti i prefesionalnosti u obavljanju redovnih poslova i radnih zadataka u 2016. godini, a povodom Krsne slave MUP-a Republike Srpske, plaketom su nagrađena dva policijska službenika, dok je jedan policijski službenik vanredno unaprijeđen u viši čin.

“S obzirom na to da se na području koje operativno pokriva ova policijska stanica nalazi Ferhat-pašina džamija, istaknut je dobar primjer saradnje građana, vjerske zajednice i policije”, rekla je Markanovićeva.

(Srna)