Magazin 06.06.2016.

U Banjaluci koncert hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje

ČITANJE: 1 minuta

Hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu serijom cjelovečernjih koncerata u više gradova obilježava 15 godina od osnivanja, a večeras u 20 časova pod dirigentskom palicom Radeta Radovića nastupiće u koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

U prvom dijelu koncerta biće predstavljena pravoslavna duhovna horska muzika – žanrovski i kompoziciono vrlo različita i nastala u nekoliko epoha s upečatljivom stilskom raznolikošću i prikazom bogate tradicije koju je pravoslavni svijet dao svjetskoj muzici. Od jednoglasnih do višeglasnih bogoslužbenih pjesama, obrada i harmonizacija tradicionalnih crkvenih srpskih i ruskih napjeva do kompozicija koncertnog kapaciteta i izraženog autorskog rukopisa – svojevrsni presjek muzičkog stvaralaštva na polju pravoslavne duhovne muzike kroz vijekove, tj. primjeri, gotovo beskrajnog kruga pjevane bogoslužbene poezije. U drugom dijelu koncerta hor će interpretirati djela iz oblasti svjetovne horske literature inspirisana našom nacionalnom folklornom tradicijom.

Hor je turneju započeo koncertom u sabornoj crkvi u Sarajevu u znak zahvalnosti i sjećanja na blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog gospodina Nikolaja, osnivača ovog kamernog hora. Nakon Banjaluke, hor će održati i centralni jubilarni koncert u Domu Oružanih snaga BiH 14. juna ove godine. Planirano je da sezonu – akademsku godinu hor završi učestvovanjem na Internacionalnim horskim svečanostima u Nišu, na kojima je dva puta bio laureat: 2004. i 2010. godine.

(nezavisne.com)