Vijesti 18.04.2016.

U Banjaluci ljubav pronašao 51 stranac

ČITANJE: 2 minute
mjesoviti-brak
Državljani Njemačke, Engleske, Malte, Škotske samo su neki od stranaca koji su ukrali srca Banjalučanki i Banjalučana ali i odlučili da u gradu na Vrbasu svoju ljubav krunišu brakom.

“U 2015. godini, 51 Banjalučanka ili Banjalučanin vjenčali su se sa stranim državljanima, što je za čak 24 više nego u 2013. i 2014. godini zajedno. Takođe, jedan Nijemac i njegova partnerka iz Letonije odabrali su prijestonicu Republike Srpske da u njoj kažu sudbonosno ‘da'”, podaci su Odjeljenja za opštu upravu.

Stručni saradnik u ovom odjeljenju Kosana Topalović rekla je da prema podacima iz matičnih knjiga, Banjalučani su najčešće svoja srce obećavali državljanima Srbije sa kojima je lani sklopljen 21 brak, kao i državljanima Njemačke sa kojima je sklopljeno osam brakova.

“Za Nijemcima ne zaostaju ni Hrvati sa kojima je zaključeno sedam brakova, dok je sa državljanima Velike Britanije i Slovenije u bračne vode uplovilo po troje Banjalučana”, kazala je Topalovićeva.

Iako su ranijih godina mlade ili mladoženje dolazili čak iz Indije i Kameruna, u prethodnoj godini nije bilo mnogo takozvanih egzotičnih zemalja iz kojih su dolazili strani supružnici.

“Zabilježen je samo jedan brak sa supružnikom sa drugog kontinenta i to iz Kanade, dok su svi ostali zaključeni sa Evropljanima i to po dva sa državljanima Crne Gore i Rumunije, kao i po jedan brak sa državljanima Malte, Ukrajine, Švajcarske i Škotske”, kazala je Topalovićeva.

Prema njenim riječima, da bi sklopili brak u Banjaluci stranci ne moraju prolaziti kroz komplikovanu proceduru.

“Potrebno je da se utvrdi identitet mladenaca i njihov trenutni bračni status, a ako brak zaključuje stranac koji ne poznaje službeni jezik po kojem se obavlja ceremonija, mora se obezbijediti i prisustvo ovlašćenog prevodioca”, kazala je Topalovićeva.

Bebe

Zanimljivo je da je u 2015. godini u banjalučkom porodilištu rođeno i dvoje mališana čiji roditelji su strani državljani i to iz Hrvatske i Rusije. Takođe, u matične knjige u Gradskoj upravi upisan je i 171 mališan rođen u inostranstvu, čiji roditelji su iz Banjaluke.

(Glas)