Vijesti 09.05.2017.

U Banjaluci marš “Besmrtnog puka”

ČITANJE: 2 minute

Banjaluka je sa još više od 500 gradova u svijetu uključila u manifestaciju “Besmrtni puk” povodom Dana pobjede nad fašizmom.

Kolona sa učesnicima koji nose fotografije svojih predaka koji su učestvovali u antifašističkoj borbi krenula je od Parka “Petar Kočić” do Trga Palih boraca. Učesnici Marša nose zastave Republike Srpske, bivše SFRЈ sa petokrakom, slike narodnih heroja Narodnooslobodilačkog rata.

Obilježavanju koje je organizovao Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prisustvuju predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, koji je i predsjednik Odbora, te ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, zamjenik ruskog ambasadora u BiH Petar Frolov i brojni Banjalučani.

Na Trgu palih boraca učesnicima će se obratiti zvaničnici i biće održan umjetnički program.

Marš čiji učesnici nose fotografije boraca iz Drugog svjetskog rata, zastave jedinica iz NOR-a, te transparente sa prigodnim porukama, predstavlja odavanje počasti poginulim vojnicima i civilima koji su dali živote u borbi protiv fašizma.

– Noseći portrete svojih stradalih, mi zapravo nosimo čitavu istoriju u našim rukama, na koju Republika Srpska i Srbi mogu da budu ponosni, saopšteno je ranije iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Obilježavanje podržava Savez udruženja boraca NOR-a iz Republike Srpske, kako bi na dostojanstven način bila obilježena pobjeda nad najvećim civilizacijskim zlom 20. vijeka.

– U toj borbi, najveći doprinos u slamanju fašizma u svijetu dao je Sovjetski Savez, sa 23 miliona poginulih boraca i civila, kao što je i srpski narod na Balkanu bio nosilac antifašističke borbe u kojoj je podnio najveće žrtve, navodi se u saopštenju.

“Besmrtni puk” je međunarodna društvena akcija koja je počela 2011. godine u gradovima Rusije tokom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede.

Ova manifestacija se prošle godine održala u 42 zemlje, a ove godine je skoro dvostruko veći broj država-učesnika.

(RTRS)