U Banjaluci obilježen Dan državnosti Srbije

U Banjaluci je obilježen Dan državnosti Srbije! Sa svečanog prijema za predstavnike političkog i javnog života u Srpskoj, uz poruke zajedništva i ove godine ocjena da je Srbija ključni faktor stabilnosti u regionu, te da njene veze sa Srpskom nikada nisu bile bolje. 

Samo zajedništvo i sloga put su do veće snage i Srbije, ali i Republike Srpske. To je i ključna poruka sa obilježavanja Dana državnosti Srbije, koji se sedmi putu održava u Banjaluci .

– Mislim da samo tako treba i da nastavimo u tom pravcu, jer samo kad smo zajedno smo jači. Čestitam svim državljanima Srbije koji žive u Republici Srpskoj i svim Srbima u Republici Srpskoj Dan državnosti Srbije – rekao je Vladimir Nikolić generalni konzul Srbije u Banjaluci.

Čestitka je stigla i od predsjednice Republike Željke Civjanović. Iako Srpska i Srbija već sarađuju u oblastima školstva, zdravstva, privrede, iako odnosi kaže nikada nisu bili bliži, vidi prostor za dodatni napredak.

– Јa bih se zahvalila na onom što jesu dobri odnosi i bradska ljubav koju dobijamo od Srbije. Veliko političko razumijevanje, ali isto tako i ekonomska i finansijska podrška i sigurna sam da će naši odnosi u budućnosti, integracija o kojoj govorimo već dugo, dobiti svoje dimenzije u svim oblastima – istakla je Cvijanovićeva.

I ove godine nagrađeni su najkvalitetniji literarni radovi srednjoškolaca koji su pisali o tome šta bi mijenjali kada bi mogli. Da je Srbija ključni faktor regiona poruka je predsjednika republičkog parlamenta.

– U istoriji državnosti Srbije srela su se dva datuma Sretenje 1803. i 1834, i Srbija i do današnjih dana obilježava te datume. Zahvaljujemo Srbiji što je tokom svih ovih godina bila na pomoć i Republici Srpskoj i BiH – rekao je Nedeljko Čubrilović predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Čestitku povodom Dana državnosti Srbije uputio je i srpski član Predsjedništva BiH. 15. februar, kao Dan državnosti, Srbija slavi u spomen na dan kada je u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu trideset godina poslije potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav.

(RTRS)

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a