Vijesti 29.09.2016.

U Banjaluci obilježen svjetski dan srca

ČITANJE: 2 minute

Sa motom „Osnaži svoj život – čuvaj svoje srce“ u Banjaluci je obilježen svjetski dan srca. Više stotina građana, u Parku Petar Kočić, imalo je priliku razgovarati sa ljekarima specijalistima, upoznati se sa načinima prevencije kardiovaskularnih oboljenja, te izmjeriti nivo šećera u krvi i krvni pritisak.

Nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u RS prof. dr Duško Vulić upozorio je na zabrinjavajuću statistiku: “U svijetu godišnje umre 17, 5 miliona ljudi od kardiovaskularnih bolesti, a procjene Svjetske zdravstvene organizacije kažu da će se taj broj povećavati, te da će do 2030 godine umirati 23 miliona godišnje. U Republici Srpskoj dnevno se desi četiri do pet infarkta srca. Od ukupnog broja umrlih 47 odsto umre od kardiovaskularnih bolesti, dok ih 15 odsto oboli od istih. Svjetski dan srca se obilježava se s ciljem podsticanja stanovništva na zdrav način života, jer se samo smanjenjem faktora rizika može uticati na smanjenje ove zastrašujuće brojke”.

Svjetski dan srca obilježen je u saradnji sa „Fondacijom zdravlje i srce“, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, Udruženjem kardiologa, Domom zdravlja Banjaluka i banjalučkim Hemofarmom kao partnerom.

“Mi i danas, kao i tokom cijele godine pokušavamo dati svoj doprinos u jačanju svijesti javnosti o važnosti prevencije i zdravog života, jer istina je da većinu kardiovaskularnih bolesti možemo spriječiti ili usporiti promjenom loših životnih navika. I to je ono o čemu treba da mislimo svaki dan, jer na kraju dana, poruka je veoma jednostavna i glasi: čuvajmo svoje zdravlje”, rekla je Davorka Kopanja iz Hemofarma.

U promociji zdravih životnih navika učestvovalo je i Udruženje fizioterapeuta RS čiji su članovi, prisutnim građanima, demonstrirali vježbe za jačanje srca i cijelog organizma, dok su članovi Badminton kluba Banjaluka pokazali koliko bavljenje sportom doprinosi opštem zdravlju.

ANTR: Pet savjeta za zdravo srce: ostavite cigarete, vježbajte 30 min dnevno, hranite se zdravo, smanjite prekomjernu tjelesnu težinu i redovno provjeravajte krvni pritisak, nivo masti i šećera u krvi.

Svjetski dan srca je uspostavljen od strane Svjetske kardiološke federacije s ciljem informisanja javnosti širom svijeta o opasnostima bolesti.