Vijesti 14.02.2019.

U Banjaluci održan prijem povodom Dana državnosti Srbije

ČITANJE: 2 minute

Republika Srpska i Srbija su bratske zemlje i to je mnogo jače od komšijskog odnosa među državama – poručeno je na današnjem svečanom prijemu u Banjaluci povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podsjeća da je Republika Srpska uvijek imala podršku Srbije, ali i da se na nju politički ugleda.

“Srbija je najvažniji faktor stabilnosti i mira na Balkanu, njen predsjednik Vučić to pokazuje gotovo svaki dan. Naravno da oko ideje mira trebamo biti svi okupljeni, Srbija u tom pogledu može da služi kao primjer i ja želim da Srbiji čestitam dan njene državnosti,” rekao je Dodik.

Dan kada je Srbija počela da se oslobađa turske vlasti bio je temelj za slobodu svih Srba, a to i danas, poručuje predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, jača odnos Srbije i Republike Srpske. Dokaz su, kaže, brojni zajednički infrastrukturni projekti, obrazovni, ali i socijalni programi, i to je bio odgovor na svaki pokušaj da se ti odnosi ugroze.

“Postoji i čitava jedna nadogradnja koja predstavlja bliskost naroda koji živi sa dvije strane Drine i koji živi u dvije različite države. Mislim da postoji opredijeljenost da ti odnosi samo jačaju u budućnosti. Zadovoljna sam što između naših institucija, ali i pojedinaca funkcionera i raznih institucija od vlasti i opština pa sve do Republika postoje izuzetno čvrsti odnosi,” rekla je Cvijanovićeva.

Saradnja Srbije i Srpske nikada nije bila jača, poručuje i generalni konzul Srbije u Banjaluci, Vladimir Nikolić. Svjedok je, kaže, da dvije države sarađuju na najvišem nivou.

“Meni je zadovoljstvo da konstatujem, a i svjedok sam da tokom mog mandata u Banjaluci, da je Srbija, ne samo deklarativno pomogla Republiku Srpsku, već i materijalno. Dakle, u proteklom periodu Srbija je uložila 22 miliona evra u razne projekte u Republici Srpskoj, Mislim da će se taj trend nastaviti, na veliko zadovoljstvo i onih koji daju i onih koji primaju te donacije,” rekao je Nikolić.

Osim finasijske pomoći koju Srbija nesebično pruža Republici Srpskoj, veoma je važna i velika podrška na koju Sprska zna  da  uvijek može da računa. Zbog toga zvanice danas poručuju da Republiku Srbiju smatraju matičnom zemljom svih Srba.

(atv)