Vijesti 30.06.2016.

U Banjaluci održana konferencija o hraniteljstvu

ČITANJE: 1 minuta

Hraniteljstvo je nedovoljno uvažen oblik zaštite djeteta, a uloga hranitelja nepravedno blijeda i nebitna u odnosu na institucionalni rad sa djecom.

Riječi su to kojima se socijalna radnica Milena Dojder-Trbojević obratila prisutnima na otvaranju konferencije o razvoju hraniteljstva RS u Banjaluci. Ona je naglasila da je majka četvoro djece, dvoje je biološke, a dvoje smješteno u porodicu, dok su joj sve druge razlike među njima potpuna nepoznanica.

“Ako govorimo o hraniteljstvu, kao najhumanijem alternativnom obliku zaštite djeteta, moramo pomenuti i činjenicu da se dijete u pravilu rađa i živi u porodici. Dakle, ako je ta primarna sredina ‘oštećena’, dijete će se najbolje socijalizovati u sredini najsličnijoj prirodnoj porodici”, apelovala je Dojder-Trbojevićeva, koja je zaposlena u Kazneno-popravnom zavodu.

Branka Sladojević, pomoćnica ministra za socijalnu, porodičnu i dječju zaštitu RS, podsjetila je na 286 hraniteljskih porodica s oko 300 djece bez roditeljskog staranja – od beba do punoljetnika.

“Trenutno je 500 djece bez adekvatnog roditeljskog staranja, iako hraniteljstvo jeste najbolji oblik zaštite djece bez roditeljskog staranja”, rekla je Sladojevićeva.

“Za nas je ovo početak podrške UNICEF-a RS, odnosno Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite u jačanju sistema dječje zaštite u RS. Kroz ovaj program u naredne tri godine biće sprovedene mnoge aktivnosti, čiji je prioritet sprečavanje nepotrebnog odvajanja djece od njihovih bioloških roditelja u skladu s međunarodnim standardima i Konvencijom UN-a o pravima djeteta”, rekla je Antonija Lideke, šef programa za dječju zaštitu Kancelarije UNICEF-a u BiH.

(Nezavisne)