Vijesti 01.05.2019.

U Banjaluci osvanuo 3D crtež “Neću da idem”: O čemu se radi (FOTO)

ČITANJE: 2 minute

Prema rezultatima Analize o položaju i potrebama mladih koju je 2013. godine objavio Institut za razvoj mladih KULT od završetka rata do 2013. godine BiH je napustilo oko 150.000 mladih, a prema rezultatima online ankete iz 2017. godine, besperspektivnost je glavni razlog zbog kojeg se odlučuju na odlazak.

O odlasku mladih konstantno se govori, ali se ne govori o tome šta se može uraditi da se kreira ambijent u kojem mladi žele ostati, ali i u koji se žele vratiti, ukoliko su već otišli iz BiH.

Kampanja #necudaidem počela je online. Građani/ke BiH, ali i regiona, postavljajući na vlastite društvene mreže statuse sa brojem onih koji odlaze ili namjeravaju otići, zapravo su prikazivali stvarno stanje. Ono što je poražavajuće jeste činjenica da tokom tih nekoliko dana trajanja kampanje skoro pa nismo mogli vidjeti jednocifren broj na društvenim mrežama, a kada ga spominjemo u kontekstu onih koji su otišli ili žele otići.

Cilj kampanje #necudaidem jeste prvenstveno skrenuti pažnju predstavnika vlasti, donosioca odluka na stvarne probleme populacije mladih u Bosni i Hercegovini.

“Cjelokupan koncept kampanje zasnovan je na zajedničkom djelovanju, a upravo kako bi se pokazalo kako se udruživanjem i uz zajedničke interese, a mladi bi trebali biti zajednički interes cijele države, stvari mogu mijenjati i činiti boljim.Konačan cilj je motivisati nadležne na preduzimanje konkretnih mjera u rješavanju problema odlaska mladih sa kojim se BiH posljednjih godina suočava ” rekla je za BUKU Amela  Sačić

Ona kaže kako će kampanja imati niz koraka, a cilj svakog koraka je ukazati na određene nedostatke, ali i načine na koje se mogu prevazilaziti. U cjelokupnu kampanju od samog početka uključeni su svi građani i građanke, a tako će biti i u nastavku.

“Čut će se i glas mladih, struke, predstavnika vlasti i svih relevantnih aktera koji mogu dati svoj doprinos u kreiranju povoljnijeg ambijenta mladih u BiH” rekla je ona.

I 3D crteže u tri bosanskohercegovačka grada, Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, a koji su dio kampanje, oslikavali su mladi.  Crteži sa jedne strane simboliziraju masovni odlazak mladih, a sa druge predstavnike vlasti kao pasivne posmatrače fenomena koji državi nanosi nesagledive posljedice.

Institut za razvoj mladih KULT na ovaj način želi skrenuti pažnja predstavnika vlasti i nadležnih institucija na svakodnevne izazove mladih, problem masovnog odlaska ove populacije, ali i ponuditi načini kojim je trenutno stanje moguće mijenjati.

Tako i Institut kampanju realizuje uz podršku brojnih partnera.

(Buka)