Biznis 15.06.2016.

U Banjaluci otvoren prvi “Majkrosoft inovacioni centar”

ČITANJE: 1 minuta

U Banjaluci je danas otvoren prvi “Majkrosoft inovacioni centar” u BiH, sa ciljem podrške izumima i ekonomskom razvoju, koji se temelje na proizvodnji softverskih rješenja.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je ovo preloman momenat u sferi informatizacije društva.

“Činjenica je da se naša borba u toj sferi bazira na našim kapacitetima znanja, pa je ovo značajan korak za nas”, rekao je Komić novinarima.

On je naveo da je Vlada Republike Srpske obezbijedila prostor, opremu i ljude za rad inovacionog centra, dok kompanija “Majkrosoft” obezbjeđuje softver, treninge i pristup određenim portalima.

Prema njegovim riječima, cilj osnivanja ovog centra je obuka mladih ljudi, usavršavanje vještina, pomaganje osnivanja kompanija iz oblasti IT sektora, podizanje nivoa konkurentnosti, te otvaranje novih radnih mjesta.

“Ovo je jedan od 130 `Majkrosoftovih` inovacionih centara osnovanih u 60 zemalja, koji su pomogli osnivanje više od 3.000 kompanija”, rekao je Komić.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da će se kroz ovaj sporazum sa kompanijom “Majkrosoft” u Banjaluci održavati najnoviji treninzi i biti predstavljena najnovija tehnološka dostignuća.

“Mladim ljudima će biti ponuđeni različiti instrumenti i alati, da započnu sopstveni biznis, ostanu u poslovnom inkubatoru, osnuju preduzeće i da se samozaposle”, rekao je Gverić.

 

Direktor komppanije “Majkrosoft” u BiH Omar Krivošija izrazio je zadovovoljstvo što je u Banjaluci otvoren prvi “Majkrosoft inovacioni centar” u BiH.

“Ovo je plod dugogodišnje saradnje sa Ministarstvom nauke i tehnologije Republike Srpske i nadam se da će ovaj centar pružati mogućnosti za sve one koji su okrenuti prema inicijativama da to i ostvare”, rekao je Krivošija.

Otvaranju “Majkrosoft inovacionog centra” prisustvovao je i šef banjalučke kancelarije američke Ambasade u BiH Edvard Galager.

(ATV)