Vijesti 14.03.2018.

U Banjaluci počeo 22. Međunarodni sajam građevinarstva Grames i Demi

ČITANJE: 3 minute

Na banjalučkom velesajmu danas je počeo 22. Međunarodni sajam građevinarstva i elektromašinske industrije “Grames-Demi 2018”.

Sajam traje do subote 17. marta a posjetiocima će se predstaviti oko 100 izlagača.

Tradicionalni banjalučki sajam otvorio je Dragan Jevtić, pomoćnik ministra za urbanizam i prostorno planiranje u ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske.

“Sajmovi pružaju priliku da izlagači predstave svoje proizvode i steknu uvid u ono što je aktuelno u ovoj industriji i kao takva manifestacija predstavlja centralni privredni događaj u jednoj zemlji. Ovo je mjesto na kojem proizvođači i investitori mogu da ostvare dobre kontakte, a nadamo se da će njihovi susreti rezultovati saradnjama“ kazao je Jevtić.

Direktor Velesajma Milan Žugić kazao je da je Sajam dobra prilika za direktne kontakte između kompanija i davalaca usluga.

“Potrudili smo se da i prostor sajma prilagodimo što boljoj prezentaciji proizvoda. Ovaj sajam je jedan od najvećih privrednih događaja u RS, tu je preko 100 izlagača koji su pripremili svoju ponudu te inovacije u, mašinskoj i elektro industriji. Takođe, prilika je za investitore da se na jednom mjestu nađu sa ljudima iz ovih oblasti“ rekao je Žugić.

Na 22. Gramesu neki od izlagača pristuni su već 22 godine zaredom, a i sajam dostignuća u mašinskoj i elektro industriji Demi takođe je stekao stalne izlagače. Jedan od njih je i sarajevska firma Energoinvest.

Damir Hota iz ove firme kaže da im je banjalučko tržište važno i da dolazak na ovaj sajam uvijek predstavlja zadovoljstvo.

“Bavimo se sistemima za napajanje, a naši najveći kupci su telekomi i elektroprivrede. U posljednje vrijeme se trudimo da pređemo na prodaju transformatora za srednji i visoki napon, solarne panele, hibridno napajanje… Ovaj sajam na koji dolazimo već pet godina nam je postao nezaobilzna stanica u poslovanju i prilika da obnovimo kontakte sa poslovnim partnerima“ kazao je Hota.

Ove godine na Velesajmu su prisutni i novi izlagači, poput zagrebačkog predstavništva firme Rittal koji se bavi proizvodnjom visoke tehnologije u industrijskoj automatici.

„Iskoristili smo ovaj sajam kao priliku da se predstavimo, ali i da istražimo ovo tržište. Inače, naša firma je međunarodna, ima preko 57 podružnica u svijetu, a ova u Zagrebu pokriva i tržište BiH. Naše tržište je teško, nije lako pozicionirati se na njemu ali svaki sajam treba iskoristiti u tom nastojanju“ rekao je izvršni direktor ove kompanije.

Na ovogodišnjem Gramesu najbrojniji su proizvođači građevinskih materijala dok se u sektoru opremanja ističe ponuda sistema grijanja na pelet. Međutim, pored štandova gdje se promovošu moderne tehnologije i sistemi gradnje, svoje mjesto ima i štand na kojem se promovišu stari, tradicionalni bh. zanati.

“U organizaciji Federalne obrtničke komore na ovom štandu smo se okupili mi, samostalni obrtnici, a posjetiocima želimo da predstavimo svakodnevne, praktične predmete koje su izradile naše zanatilije – grnčari, kovači, drvorezbari, a koji predstavljaju i dio domaće turističke ponude” kazala je Tuzlanka Danijela Matić koja se bavi izradom prirodne kozmetike.

Dio ponude sajma “Grames-Demi 2018” pogledajte na slikama ispod.

(dominfo.ba)