Vijesti 27.04.2017.

U Banjaluci počinju “Dani arhitekture”

ČITANJE: 2 minute

“Istraživački centar za prostor“ po treći put organizuje “Dane arhitekture” u Banjoj Luci od 29. maja do 4. juna 2017. Centralni dio događaja je simpozijum koji se održava u petak 2. Juna `17. i subotu, 3. Juna `17. u prostorijama Gradskog pozorišta ”Jazavac”, kada će brojni predavači, kao najbolji protaganisti iz oblasti arhitekture danas, predstaviti svoj rad. Medijski sponzor ovog događaja je Alternatinva televizija (ATV).

“Dani arhitekture“ su jedan od najvećih događaja u oblasti arhitekture i urbanizma u Bosni i Hercegovini. Koncipirani su kao godišnji, višednevni događaj koji uključuje različita predavanja internacionalnih i domaćih arhitekata i drugih stručnjaka, izložbe, projekcije filmova, diskusije, radionice, okrugle stolove idr.

„Dani arhitekture“ su okrenuti arhitektonskoj stručnoj sceni, ali i široj društvenoj zajednici.U težnji da se prostor u kojem živimo i djelujemounaprijedi, Dani kontinuirano razmatraju neku od aktuelnih tema definisanih problema lokalnog konteksta, angažujući najbolje protagoniste iz oblasti arhitekture danas. Pozivajući arhitekte koji djeluju na svjetskoj arhitektonskoj sceni, „Dani arhitekture“, premda se fokusiraju na lokalne probleme, prevazilaze lokalni kontekst promišljanja i arhitektonske produkcije, obraćajući se široj arhitektonskoj javnosti.

Tema ovogodišnjih Dana je vezana za grad i nosi naziv “SMALL-SCALE CITY”, postavljajući u prvi plan pitanje razmjera arhitektonskog i urbanističkog konteksta. Pitanje razmjera arhitektonskog i urbanog okruženja je jedno od najbitnijih sa kojim se susreću arhitekti, pogotovo danas kada se značajno mijenjaju vrijednosti prostora i vremena u tradicionlanom načinu njihovog shvatanja. Pored fokusa na male intervencije u gradoskomtkivu, ovogodišnja tema gradi specifičan fokus u okviru “male razmjere” stavljajući u središte djecu i prostore koje koriste djeca, od vaspitno-obrazovnih ustanova do zajedničkih i javnih otvorenih prostora, igrališta, parkova, šetališta i ulica.

Predavači i gosti na ovogodišnjim Danima arhitekture su: Mikel Frost (CEBRA, Danska), Trine Berthold
(Schmidt Hammer Lassen Architects, Danska), Markus Švai i Stafen Velinger (NTNU Norveška), Volfgang Fišer (FRANZ& SUE, Austrija), Hrvoje Njirić (Njirić Plus Arhitekti, Hrvatska), Nikola Andonov (MADA architecture studio, Srbija), Diana Stupar (Univerzitet u Banjoj Luci, BiH) i Željko Kusić (Željko Kusić – Arhitektura, Banja Luka BiH). Pored predavača očekuju se i mnogi drugi gosti iz cijele Evrope.

Program obuhvata i dvije izložbe: “Continuity of Modernity” (Oris – Kuća arhitekture) i “Young Viennese Architects” (YOVA).

Pored predavanja i izložbi, tema je predmet višemjesečnog projekta “Small-Scale”, međunarodne radioniceu kojoj učestvuju studenti AGGF-a u Banjoj Luci, u saradnji sa studentima arhitekture iz Trondhajma i Sarajeva.

Radionica se realizuje na obali Vrbasa, koja treba da otvori niz pitanja vezanih za aktivaciju obala grada Banje Luke i tim rješava potrebe svih korisnika grada u malom potezu na obali. Prezentacija rezultata radionice biće održana u sklopu Dana arhitekture.

(ATV)