Vijesti 26.11.2022.

U Banjaluci postavljen Info kutak o seksualnom nasilju (FOTO)

ČITANJE: 3 minute

Građani Banjaluke imaju priliku provjeriti svoje znanje o različitim oblicima seksualnog nasilja i uznemiravanja u info kutku koji je danas i sutra postavljen u Delta Planet Shopping Mallu od 12 do 18 sati. Info kutak u Banjaluci je dio ovogodišnje kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koju provodi UN Women BiH, uz podršku Švedske, i u saradnji sa partnerima.

Svi koji posjete info kutak imaju priliku da  razgovaraju sa stručnjacima/kinjama o različitim oblicima seksualnog nasilja i uznemiravanja, ali i da dobiju potrebne savjete kako prepoznati i postupiti u rizičnim situacijama. Pored toga, građani/ke mogu da ispune online kviz koji propituje koliko su informisani o ovoj temi, da li prepoznaju različite oblike seksualnog nasilja, te koliko poznaju zakonodavni okvir koji tretira ovu oblast.

„Kroz info kutke želimo provjeriti znanje i stavove građana i građanki o različitim formama seksualnog nasilja i uznemiravanja. Pored toga, želja nam je da na jedan zanimljiv i neobičan način upoznamo sve one koji posjete naše info kutke o tome kako je ova oblast regulisana u krivičnim zakonima u BiH“, kaže Nađa Hasanović, projektna koordinatorica pri UN Women.

Jedan od ciljeva kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ je i zagovaranje unapređenja zakonodavnog okvira koji se odnosi na procesuiranje slučajeva seksualnog nasilja. To se prije svega odnosi na usklađivanje entitetskih krivičnih zakona sa Istanbulskom konvencijom, u kontekstu definisanja djela silovanja i seksualnog uznemiravanja.

„Seksualno nasilje i uznemiravanje je fundamentalno kršenje povjerenja i čin oduzimanja nečije autonomije nad sopstvenim tijelom. Ukoliko preživjele ne dobiju podršku i osjećaj da postoji sistem koji ih može zaštititi, često nepovratno gube  povjerenje u državne službe i sve one koji trebaju biti podrška i zaštita“, kazala je Gorica Ivić, izvršna direktorica Fondacije „Udružene žene“ Banja Luka.

Jedan od građana koji je već ispunio online kviz u Banjaluci je i 32-godišnji Ognjen Ranisavić koji kaže da su pitanja „teška“ ali više zbog toga što je riječ o temi o kojoj se ne razmišlja svakodnevno i koja je tabu.

„Vrlo lako se ljudima koji javno govore o tome i koji prijavljuju, nalijepi stigma i zajednica im nije naklonjena, i neosjetljiva je prema nasilju i prijavljivanju“, kaže Ranisavić.

Svaka druga žena u BiH od svoje petnaeste godine doživjela je neki oblik zlostavljanja poput nasilja od intimnog partnera, uhođenja ili seksualnog uznemiravanja, pokazalo je istraživanje OSCE-a iz 2018. godine. Psihičko, fizičko i/ili seksualno nasilje doživjelo je 38 odsto žena, a njih 28 odsto je doživjelo seksualno uznemiravanje.

Info kutak, koji će osim Banjaluke biti postavljen i u Bihaću, Tuzli, Mostaru i Sarajevu, UN Women BiH organizuje u partnerstvu s UNHCR-om, čije su partnerske organizacije Vaša Prava BiH i BHWI obezbijedile stručnja/kinje koji razgovaraju sa zainteresovanim posjetiocima/teljkama. Podaci prikupljeni na osnovu odgovora koje će građani/ke davati na pitanja iz online kviza bit će analizirani i predstavljeni na završnom događaju kampanje u Sarajevu, 9. decembra.

(Z.M)