Vijesti 26.02.2021.

U Banjaluci povećan broj mališana oboljelih od vodenih ospica

ČITANJE: 3 minute

Da su zimski mjeseci najpogodniji period u godini za pojavu epidemije vodenih ospica kod djece predškolskog uzrasta, potvrđuju i podaci iz banjalučkih vrtića, gdje je posljednjih dana zabilježen nešto veći broj mališana sa simptomima ove zaraze.

Vodene ospice smatraju se jednom od najčešćih zaraznih bolesti kod djece a najčešće se javljaju kod djece uzrasta od prve do šeste godine.

Iz banjalučkog Doma zdravlja za Banjaluka.net potvrdili su da se u toku januara i početkom februara javio veći broj djece oboljele od vodenih ospica.

“Uobičajno je da se u zimskim mjesecima u vrtićima i drugim dječijim kolektivima jave ograničene epidemije vodenih ospica. Infekcija se prenosi putem respiratornog sekreta, pa širenju pogoduje boravak u grupi”, rekli su iz banjalučkog Doma zdravlja za banjaluka.net.

Uprkos povećanom broju, situacija ipak nije alarmantna, a s obzirom na to da je riječ o blagom oboljenju, većina domova zdravlja ga ne prijavljuje kao epidemiju.

Simptomi infekcije su povišena temperatura, osip na koži koji mijenja izgled od sitne papule do karakteristične vodene ospe do kraste. Osip je praćen svrabom, a pojavljuje se u naletima do šest dana.

Iz Doma zdravlja napominju da šest dana od pojave ospe djeca nisu zarazna za okolinu i ako ne razviju komplikacije mogu se uključiti u kolektiv.

“Liječenje vodenih ospica je simptomatsko  što podrazumijeva snižavanje povišene tjelesne temperature,  održavanje lične higijene, sredstva  za smanjenje svraba najčešće lokalno , a po potrebi oralne antihistaminike”, navode u Domu zdravlja.

U Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banja Luka navode da nije došlo do povećanja broja zaražene djece, koji je uobičajen za ovaj period januara i februara, gdje se desi da se brojka malo poveća, ali nista alarmantno jer u ostalim mjesecima nema vodenih ospica.

“Mjere se u potpunosti provode kao i svih godina, a posebno u ovoj situaciji kovida gdje su mjere još pooštrenije. Ako vaspitač primjeti da se dešavaju tegobe on poziva roditelja da povuče dijete na 14 dana, prostorije se dezinfikuju, obavijeste ostali roditelji i takvo dijete se vraća sa dozvolom nadležnog pedijatra ili porodičnog ljekara da je sposobno da pohađa vrtićki program”, naveli su u Centru.

Svoje iskustvo iz jednog privatnog banjalučkog vrtića podijelila je Sonja M., majka dvoipogodišnje djevojčice, kod koje se karakteristični osip pojavio prije sedam dana.

“U vrtiću u koji ide djevojčica pojavile su se vodene ospice prije više od mjesec dana. U viber grupama roditelji su obaviještavali vaspitače i ostale roditelje o zarazi i mogu reći da je većina djece iz grupe bila ili je još uvijek zaražena. Našoj dvoipogodišnjoj kćerkici osip se pojavio prije sedam dana. Simptomi su blagi, tjelesna temperatura nije povišena i ona je dobrog opšteg zdravstvenog stanja. Ospice se već suše i otpadaju i mi planiramo, po preporuci pedijatra, da je vratimo u kolektiv nakon dvije sedmice od pojave zaraze”, rekla je naša sagovornica.

Vodene ospice, kao najčešća zarazna dječja bolestet, obilježena stvaranjem osipa po koži, uglavnom prolazi bez komplikacija, pa tako roditelji uz poštovanje savjeta ljekara nemaju razloga za brigu.

(Banjaluka.net)

Oznake: vodene ospice