Vijesti 03.01.2018.

U Banjaluci prodat stan za 631 000 KM!

ČITANJE: 2 minute

Najskuplji stan prodat prošle godine u Republici Srpskoj nalazi se u banjalučkom naselju Nova varoš, a kupac je za njega iskeširao čak 631 000 KM, što je 760 prosječnih plata u RS.

U Registru cijena nepokretnosti, koji vodi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), navodi se da je kupoprodajni ugovor za ovaj stan, čija je površina 274 kvadrata, sklopljen u septembru prošle godine.

Prema podacima iz ovog registra, lani je na teritoriji Srpske prometovano nekretnina, zemljišta i drugih nepokretnosti ukupne vrijednosti od 483,75 miliona maraka. Najviše stanova prodato je u Banjaluci i to 1 060, te na području Trebinja, njih 780.

Registar

Podaci iz Registra cijena nepokretnosti, u koji se od početka 2017. godine na teritoriji cijele RS evidentiraju svi kupoprodajni ugovori na osnovu kojih se vrši promet i knjiženje nepokretnosti, građanima su javno dostupni od 29. novembra putem zvanične internet stranice RUGIP-a. Ovim podacima od tada do sredine decembra najviše su pristupali građani BiH, čak 67 odsto, a odmah iza njih su građani SAD, koji čine 12,2 odsto od ukupnog broja posjetilaca ovog sajta.

Podaci iz Registra bili su interesantni i građanima Srbije, Njemačke, Austrije, Švajcarske i Slovenije.
Na trećem mjestu po broju prodatih stanova je Istočno Novo Sarajevo, gdje je novog vlasnika dobilo 435 stanova.

U Kostajnici, Vukosavlju, Krupi na Uni, Novom Gradu, Osmacima, Pelagićevu, Petrovu, Ribniku i Rogatici lani nije prodat nijedan stan. Po samo jedan stan tokom cijele 2017. godine prodat je u Šekovićima i Čajniču, a ništa bolje trgovanje nekretninama nije zabilježeno ni u Šipovu, Ljubinju, Kneževu i Gacku, gdje su prodata po dva stana.

– Cijena najskuplje prodate kuće lani je iznosila 618 123 KM, a najskuplji kvadratni metar stambenog prostora plaćen je 4 344 KM. Najskuplji poslovni prostor dostigao je cijenu od 845 790 KM, odnosno 6 173 KM po kvadratnom metru – navedeno je u izvještaju Registra cijena nepokretnosti.

U ovom dokumentu je navedeno da je lani prometovano 15 516 kuća, stanova, poslovnih, stambeno-poslovnih, industrijskih i poljoprivrednih objekata, te građevinskog, poljoprivrednog i ostalog zemljišta, kao i šuma, pašnjaka, ribnjaka i drugih nepokretnosti.

U Registru su evidentirana 8 844 kupoprodajna ugovora koja su bila predmet upisa vlasništva. Najviše takvih ugovora sklopljeno je na području Banjaluke, a najmanje na području Krupe na Uni.

Predsjednik Skupštine Udruženja posrednika u prometu nekretnina RS i vlasnik banjalučke agencije za nekretnine “Senzor” Manojlo Popović ocijenio je 2017. godinu kao veoma dobru za trgovanje nekretninama.

– Naši građani iz dijaspore su tokom cijele godine dolazili u RS i kupovali stanove. Pokazivali su mahom interesovanje za luksuznije i veće stambene prostore, za koje treba izdvojiti značajnije sume novca. Ako trgovanje nekretnima i u ovoj godini potraje kao lani, bićemo zadovoljni – rekao je Popović i dodao da se prosječna cijena stanova u staroj gradnji u Banjaluci lani kretala između 1 600 i 1 700 KM, dok je u novoj gradnji kvadrat stana koštao od 2 300 do 3 000 maraka.

(srpskacafe)