Vijesti 05.06.2016.

U Banjaluci sastanak Centralnoevropske inicijative: Ministarski sastanak od ogromnog značaja za RS

ČITANJE: 2 minute

Zasad, kako je istakao, potvrđen je dolazak Sebastijana Kurca, ministra spoljnih poslova Austrije, ministra spoljnih poslova Italije Paola Đentilonija, Bugarske, Danijela Mitrova, Mađarske, Petra Zijarta, Makedonije, Nikole Poposkog te Hrvatske Mire Kovača. Crnadak je dodao da se u narednom periodu očekuje potvrda dolaska ministara iz još nekoliko zemalja.

“Mi ćemo 9. juna imati sastanak Organizacionog odbora i tada saopštiti detalje o svemu. Ministarski sastanak u Banskom dvoru biće jedan od značajnijih spoljnopolitičkih događaja u RS do sada, ali sa konačnom ocjenom sačekaćemo dok se sve ne završi”, rekao je Crnadak.

Dodao je da je bio očekivan dolazak i ministara iz Srbije i iz Crne Gore, ali da je u Srbiji upravo u to vrijeme formiranje nove vlade, a još nije imenovan nasljednik Igora Lukšića na poziciji ministra spoljnih poslova Crne Gore. Sastanak je, kako je objasnio Crnadak, organizovan povodom preuzimanja predsjedavanja inicijativom od strane BiH od 1. juna ove godine.

Tokom događaja biće održan i niz bilateralnih susreta, a očekuje se i veliko medijsko interesovanje. Iz austrijske ambasade nam je javljeno da će ministar Kurc, pored susreta sa Crnatkom, imati i bilateralni susret sa Mladenom Ivanićem, srpskim članom Predsjedništva BiH.

Na prethodnom sastanku, 30. maja u Beču, sa regionalnim i međunarodnim organizacijama, su se ministri zemalja članica inicijative usaglasili sa novim akcionim planom organizacije u periodu 2017-2020, u kojem su određeni prioriteti i oblasti bavljenja u narednom periodu. Kako nam je rečeno, to su stvaranje pretpostavki za održivi razvoj, jačanje institucija obrazovanja, i međunarodna saradanja u oblasti migracija i antikorupcijskih mjera.

Organizacija je formirana 1989. godine, a osnivači su simbolično bili Austrija, koja nije članica NATO-a, Italija, koja to jeste bila, Jugoslavija, koja je bila neutralna zemlja te Mađarska, koja je još bila članica istočnog bloka. Iz austrijske ambasade rečeno nam je da je organizacija jedan od prioriteta austrijske spoljne politike, a posebno transformacija zemalja zapadnog Balkana i istočnog susjedstva koje obuhvata Bjelorusiju, Moldaviju i Ukrajinu, u region stabilnosti i povećanog kvaliteta života.

(Nezavisne)