Vijesti 14.01.2016.

U Banjaluci studiraju, a u Americi rade

ČITANJE: 2 minute
studenti
Banjalučaninu Dejanu Paniću ispunila se želja za koju je nekoliko godina skupljao hrabrost. Krajem maja kreće u SAD na “Work and Travel” program. Radiće u poslastičarnici na sjeveroistoku Amerike. Zbog savjeta drugova koji su već bili, kaže, nema treme.

-Rekli su da je to super stvar, da se unaprijediš sam kao osoba, da vidiš, da putuješ, da unaprijediš jezik, upoznaš njihovu kulturu, između ostalog, nešto i da zaradiš. To je bila dovoljna motivacija da se prijavim- kaže Panić.

Danas je dvadesetak studenata imalo intervju sa američkim sponzorom koji im je dodjeljivao poslove u skladu sa njihovim vještinama i sklonostima. Poslodavci su naročito zadovoljni našim studentima, jer su vrijedni, disciplinovani, i što je najvažnije – dobri radnici.

-Mnogo studenata žele ponovo da se vrate, poslodavcima to stvarno odgovara, jer već imaju iskustva, pomažu drugim studentima koji dolaze prvi put. Srećni smo kada se neki student vrati, jer to znači da smo dobro uradili svoj posao- rekao je Deb Martin, izvršni direktor kompanije Dynamic Global Exchange.

Jedna od “povratnica” je i Darija Komarnicki, studentkinja novinarstva iz Banjaluke. Jedva je dočekala šansu da opet ode u Njujork, posjeti staro društvo i proputuje. Kaže da je prvi put trebalo hrabrosti, ali da se svaka nesprospavana noć isplatila.

-Moja iskustva  mislim ne mogu biti bolja. Ja hvalim program svima, i svim prijateljima sam rekla da se prijave, da će imati jedno od najboljih iskustava u životu- ističe Darija Komarnicki.

A banjalulčki studenti koji se još nisu odvažili da odu, kažu da je program dobra šansa za one hrabrije. Za odlazak u Ameriku potrebno je četiri hiljade maraka. Iako je to dosta novca, uz rad i zalaganje, studenti se vraćaju sa dosta dobrim džeparcem.

Ekspiriens agencija, pored ugostiteljskih poslova u Americi, nude i poslove čuvanja djece, stručnu praksu i stažiranje.

Do sada se prijavilo 230 studenata, što je, kažu, mnogo više nego što su očekivali.

(Atv)