Politika 26.10.2017.

U Banjaluci trećina odbornika napustila matične stranke

ČITANJE: 1 minuta

Iako banjalučki odbornici Ljubo Ninković i Predrag Vulin tvrde da ostaju u SDS-u, osnivanje zasebnog odborničkog kluba u banjalučkoj Skupštini samo je korak ka napuštanju matične stranke.

Računajući ovaj dvojac, poznat po dobrim odnosima sa bivšim potpredsjednikom SDS-a Ognjenom Tadićem, koji je juče i zvanično osnovao Narodnu stranku na čijem će čelu biti, Banjaluka je zaokružila čak deset odbornika koji su za godinu dana napustili partije sa čijih listi su ušli u Parlament!

Podsjećamo, prvi je „probio led“ Milenko Jaćimović, koji je i prije prve sjednice aktuelnog skupštinskog saziva iz Ujedinjene Srpske prešao u nezavisne odbornike. Njegovim stopama su krenuli PDP-ovci Zoran Talić, današnji predsjednik gradske Skupštine i Tatjana Čičić-Odžaković, koji su ubrzo osnovali Političko-građanski front Poligraf. Politička scena grada na Vrbasu mirovala je potom do ljeta ove godine kada se dogodio niz pretumbavanja. Dragan Talić, a ubrzo i Vladimir Mirošljević, napustili su NDP, a nedugo zatim dolazi i do raspada DNS-a, koji su napustili dotadašnji predsjednik Skupštine Budimir Balaban i njegove partijske kolege Stojan Vukajlović i Nenad Šibarević.

DNS-ov trojac, zajedno sa Milenkom Jaćimovićem formirao je odbornički Klub Sloboda, koji će ubrzo, prema najavama, prerasti u političku partiju. Talić se opredijelio za DNS, a Mirošljević za Ujedinjenu Srpsku.

Tri najjače partije Saveza za promjene, SDS, PDP i NDP, sa početnih 10 tako su spali na samo četiri odbornika u Banjaluci. Neokrnjeni su ostali samo SNSD sa 11 i Socijalistička partija sa tri odbornika.

(Srpska Cafe)

Oznake: Zoran Talić